Най-доброто време за търговия с акции

жена с компютър

За разлика от дългосрочното инвестиране, търговията често има краткосрочен фокус

Търговецът купува акции не за да ги държи за постепенно поскъпване, а за сравнително бърз обрат, често в рамките на определен период от време – независимо дали това са няколко дни, седмица, месец или дори тримесечие.

И разбира се, дневната търговия , както подсказва името, има сред най-кратките времеви рамки от всички. Анализът на дневния търговец може да бъде разделен на часове, минути и дори секунди – и времето от деня, когато се прави сделка, може да бъде важен фактор, който трябва да се има предвид.

Има ли най-добър ден от седмицата за закупуване на акции? Или най-добрият ден за продажба на акции? Съществува ли най-доброто време от годината за закупуване на акции? Какво ще кажете за най-добрия месец за закупуване на акции или за продажбата им?

Investopedia показва как да синхронизирате решенията за търговия според дневните, седмичните и месечните тенденции.

Най-добрите часове от деня за покупка или продажба на акции

Първото нещо на сутринта, пазарните обеми и цени могат да се развихрят. Работното време е, когато пазарът взема предвид всички събития и новини след предишния звънец за затваряне , което допринася за нестабилността на цените . Един опитен търговец може да е в състояние да разпознае подходящите модели и да направи бърза печалба, но по-малко опитен търговец може да понесе сериозни загуби в резултат на това. Така че, ако сте начинаещ, може да искате да избягвате търговията през тези нестабилни часове или поне в рамките на първия час.

Въпреки това, за опитни дневни търговци, първите 15 минути след звънеца за отваряне са най-доброто време, като обикновено предлагат някои от най-големите сделки за деня при първоначалните тенденции.

Периодът на отваряне от 9:30 до 10:30 ч. Източно време (ET) често е един от най-добрите часове на деня за дневна търговия, предлагайки най-големите движения за най-кратък период от време. Много професионални дневни търговци спират да търгуват около 11:30 сутринта, защото тогава волатилността и обемът са склонни да намаляват. След като това се случи, сделките отнемат повече време и ходовете са по-малки с по-малък обем.

Ако вашата дневна търговия включва индексни фючърси като S&P 500 E-Minis или активно търгуван индексен борсово търгуван фонд  като S&P 500 SPDR, можете да започнете да търгувате още в 8:30 сутринта ( предварителен пазар ) и започват да намаляват около 10:30 ч. Както при акциите, търговията може да продължи до 11:30 ч., но само ако пазарът все още предоставя възможности.

Средата на деня обикновено е най-спокойният и стабилен период от деня за търговия. През това време хората чакат да бъдат обявени нови новини. Тъй като повечето от новините за деня вече са включени в цените на акциите, мнозина наблюдават накъде може да се насочи пазарът през остатъка от деня.

Тъй като цените са относително стабилни през този период, това е добър момент за начинаещи да правят сделки, тъй като действието е по-бавно и възвръщаемостта може да е по-предсказуема.

В последните часове на деня за търговия волатилността и обемът отново нарастват. Всъщност обичайните модели на фондовия пазар в рамките на деня показват, че последният час може да бъде като първия – резки обрати и големи движения, особено през последните няколко минути на търговия. От 15:00 до 16:00 ч. ET, дневните търговци често се опитват да затворят своите позиции или може да се опитват да се присъединят към рали в късния ден с надеждата, че импулсът ще се пренесе в следващия търговски ден.

Най-добрият ден от седмицата за закупуване на акции

Има някои, които вярват, че определени дни предлагат систематично по-добра възвращаемост от други, но в дългосрочен план има много малко доказателства за такъв пазарен ефект.

Все пак хората вярват, че първият ден от работната седмица е най-добър. Нарича се ефект на понеделник или ефект на уикенда . Анекдотично, търговците казват, че фондовият пазар е имал тенденция към спад в понеделник. Някои хора смятат, че това е така, защото значително количество лоши новини често излизат през уикенда. Други посочват мрачното настроение на инвеститорите да се върнат на работа, което е особено очевидно в ранните часове на търговията в понеделник.

По някаква причина ефектът от понеделник до голяма степен е изчезнал. Графиката по-долу показва, че докато понеделниците средно са отбелязали отрицателна възвръщаемост за S&P 500 през 2018 г., ефектът е много малък.

Въпреки това, ако планирате да купувате акции, може би е по-добре да го направите в понеделник, отколкото в който и да е друг ден от седмицата, и потенциално да спечелите някои сделки в процеса.Последвайте ни в социалните мрежи👇