Сладките аромати на вейпа и тяхната забрана

вейпове

Водещата британска марка за вейпове Elfbar и нейната дъщерна марка Lost Mary казват, че ще се откажат от ароматите на десерти и безалкохолни напитки, които се критикуват, че привличат децата

Elfbar призова за нов режим на лицензиране, подобен на този за цигари и алкохол. Компанията съставлява повече от половината от продажбите на вейпове за еднократна употреба в Обединеното кралство, според фирмата за данни NielsenIQ. Правителствената консултация относно новите правила за вейпове приключва на 6 декември.

Вкусове и маркетинг

Ослепителната гама от аромати помогна за превръщането на вейпове за еднократна употреба в пазар на стойност милиарди за няколко кратки години, като Elfbar и Lost Mary завземат пазара. И двете са собственост на китайската фирма Shenzhen iMiracle Technology.

Elfbar се отказва от вкусовете на дъвка за балончета, захарен памук и бонбони Rainbow, като се очаква да последват още. Gummy Bear беше преименуван на Gummy и сега се нарича Gami.

Те ще отнеме известно време, за да се филтрират през веригата за доставки, така че може да отнеме известно време, докато промените станат очевидни на рафтовете, посочват експерти от фирмата.

Някои вкусове може да се появят отново под различни имена и все още не е взето решение за аромата на кола, който според Elfbar може да се хареса както на възрастни, така и на деца.

Компанията също така призова за по-строги ограничения върху продажбите на вейпове, включително режим на лицензиране за търговците на дребно и правила, изискващи от тях да показват вейпове зад щанда.

„Въвеждането на такъв режим би ограничили вниманието на децата към тези продукти и би улеснило властите да регулират по-добре продажбата им.

 “Освен това, ние вярваме, че това би помогнало в борбата с нарастващия незаконен пазар на vape и ще доведе до повишени нива на рециклиране на vape, “ каза говорител на Elfbar.

Около една трета от вейповете в Обединеното кралство не отговарят на законовите изисквания на Обединеното кралство, като например ограничения за силата на никотина и капацитета на резервоара.

Преди седмица третият по големина продавач, базираната в Лондон тютюнева компания BAT, също призова за режим на лицензиране.

Elfbar се противопоставя на въвеждането на нов данък върху вейповете

Той е подобен на този, който се налага върху тютюна. Твърди се, че нов данък ще насърчи бившите пушачи да преминат към незаконни цигари или да се върнат към цигарите.

В проучване тази година ASH установи, че 50% от 11 до 17-годишните, които са опитвали вейпове, са опитвали Elfbar, а 25% са опитвали Lost Mary.

Вторият най-популярен продавач на вейп в Обединеното кралство, SKE – който произвежда Crystal Bar – не върна искането ни за коментар относно консултацията. През август тя защити използването на сладки аромати . „Трябва да имате предвид, че много гумени мечета се продават на възрастни“, каза директорът по комуникациите Серж Дейвис пред BBC.

Съветите призоваха за категорична забрана на вейпове за еднократна употреба, като казаха, че освен че са привлекателни за децата, те създават проблеми с отпадъците и опасност от пожар.

У нас

Напоследък в България също бързо набират популярност нови и нови продукти както с ниско, така и с по-високо съдържание на никотин. Сред подрастващите това става зависимост със заплашителна природа и големи размери. На пазара излизат не само вейпове за еднократна употреба, а и такива за многократна, електронни цигари нашумелите снус и традиционните цигари, но с така атрактивните пукащи топчета с вкус. Те се поставят във филтъра и при пукане придават вкус на дима на боровинка, мента, ванилия и много други.

Широка е гамата от опасности, а отговорността лежи предимно на деца и родители. Подобни бизнеси обаче трябва внимателно да подбират маркетинговите си идеи, защото тази сфера на производство трудно усвоима и рискована за промотиране. Младите се влияят лесно от тенденции, в повечето случаи-вредни.Последвайте ни в социалните мрежи👇