Предстои изграждане на 64 точки за зареждане на EV

зелена бензиностансия

Shell България планира да инсталира 64 точки за зареждане на електрически автомобили в 16 бензиностанции в страната през следващите две години, съобщи търговският директор Николай Богданов за SeeNews.

Компанията ще финансира частично проекта с финансиране от Механизма за свързване на Европа (CEF) на ЕС и в момента работи по подписването на рамково споразумение, каза Богданов пред SeeNews в кулоарите на бизнес събитие, организирано от Британско-Българската Бизнес Асоциация.

Shell България ще проучи възможността да работи с местни компании за инсталирането на точките за зареждане, както от хардуерна, така и от софтуерна страна, каза Богданов. Той добави, че ще бъде осигурено финансиране както за инсталиране, така и за надстройки на мрежата, необходими за поддържане на зарядните станции.

„Капацитетът на мрежата вероятно е основното предизвикателство пред разширяването на мрежата за зареждане на EV. Потребителското търсене също е фактор за стимулиране на повече инвестиции в инсталирането на зарядни точки за EV“, каза Богданов. Той разкри, че размерът на инвестицията, необходим за свързване на EV точки към мрежата на някои обекти в България, увеличава разходите на проекта до степен, в която той става търговски нежизнеспособен.

В момента търговецът на дребно на горива, част от британската петролна и газова компания Shell, има работещи точки за зареждане на EV в 18 от своите бензиностанции, които развива в партньорство с българската компания Eldrive от 2017 г.

Целите на Shell България за устойчивост също включват планове за евентуално оборудване на всичките си бензиностанции със слънчеви фотоволтаични (PV) панели на покрива. Съществуващите слънчеви панели на 13 станции заместват около 18% от консумираната енергия със зелена енергия. Планира се инсталиране на панели на още десет станции през първото тримесечие на 2024 г., а след това на още десет през третото тримесечие на следващата година, каза още Богданов.

В момента цялата електроенергия, използвана от Shell България, е зелена, което се гарантира с гаранции за произход, отбеляза Богданов.

До 2025 г. Shell се стреми да управлява над 500 000 точки за зареждане по целия свят, казаха от базираната в Лондон компания. Тя е разработила мрежата и приложението Shell Recharge за шофьори в Обединеното кралство, Европа, Азия и Северна Америка.Последвайте ни в социалните мрежи👇