За бизнесменът от покрайнините на България

Какъв е бизнес пейзажът в малкия град?

В общ план от край време знаем, че България се дели на две – столица и провинция. Докато животът в София кипи, възможностите изникват непрекъснато, ежедневието не стопира и за миг своя бяг, в малкия град не е съвсем така. Там всичко сякаш е спряло, развитието тече, но на бавни обороти, устойчивите практики са на прага на митологичното. Средностатистическият млад предприемач е на мнението, че иновативната му бизнес идея би се развила в големия град и съвсем далеч от правотата. Но сегашното състояние и урбанистично разпределение изискват прецизност и съобразителност при вземането на бизнес решения.

Реализъм с привкус на позитивизъм

Към момента бизнес картината в по-малките населени места е следната – малко офиси, но много промишлени предприятия, малко франчайзи и дъщерни фирми, но много еднолични търговци. Малките бизнеси в малкия град са на пиедестал и това е защото потребителят не се лъже от “лъскави и скъпи реклами”. Там доверието се печели от уста на уста и това не е грешно. Така дори би било по-лесно за малкия бизнесмен да се издигне. Липсва конкуренция, липсва достатъчна инфраструктура за развитие на големи компании и интересите, и нуждите на потребителя са със съвсем друг фокус. Пробивът е по-лесен.

Други значими фактори за благоприятстване на бизнеса в провинцията са по-ниските данъчни такси и по-ниския наем на търговско помещение. Правопропорционални, за жалост са заплащането на работна ръка и цените на стоките. Тук няма да изненадаме никого.

Какво пречи?

Добре, вече има достатъчни финанси за бизнеса, както и “плодородна земя” за развитието му. Да прибавим и недостатъците на смелата идея за развитие на малък бизнес в по-малък град. На челна позиция е проблемът с работната ръка. Квалифицираните и потенциално добри работници заминават основно за столицата или за прогресиращите градове. Цялостната картина на миграцията, подкрепена с данни от НСИ за 2013 г.(най-актуалната информация от официалния сайт) е същата. От по-малките областни градове за посочената година са се изселили в пъти повече хора, отколкото от градове като Стара Загора, Бургас, Варна и София. В населените места, където процентно надделяват вътрешните емигранти като Благоевград, Габрово, Шумен, Сливен и др. са се изселили над 61 хил. души, като по-голямата част от тях посочват за причина постоянна и временна работа, а останалите – брак, образование и други.

Съответно адекватно заплащането да е по-малко и бизнеси с по-дългосрочни цели да “умират” бързо.

Примери от малката провинция

Нека попътуваме на изток от столицата и вземем за пример Сливен и Ямбол. Тези областни градове са индустриални и там заводите и земеделското производство надделяват като видове бизнес. Този край на България е известен именно с това, но напоследък се наблюдава и тенденцията за развитие на малки козметични, автомобилни бизнеси, заведения и прочие. Големите брандове трудно си проправят пътища, защото биват на стандартизирани цени, трябва им повече време да се утвърдят, отколкото в градове като Пловдив и София например. Текат средства за реклама и се поставят краткосрочни цели, които не могат да бъдат изпълнени за съответния период. Недълго след това франчайзовете са принудени да затворят врати и отново монопол са малките бакалии и закусвални. Защото, връщаме се отново на тезата, че най-добрата реклама е “от уста на уста”.

Честа практика е и примитивните стартъпи да фалират бързо. Доста добра бизнес идея за по-малки населени места би била автокъща, автомивка или закусвалня, както  показва практиката. Подобен тип бизнеси са с дългогодишни традиции. Потребителят знае и им се доверява. Друга добра идея е развитието на франчайз за хранителни стоки като големите вериги Kaufland и Billa. Това е валидно винаги и навсякъде. Купувачът не винаги има нужда от хотел, но храната му е жизненонобходима.

Такава е ситуацията и в други провинциални градове.

Зависи от гледната точка

Бизнесът ви не е непременно обречен, ако идеята е да се развива в малък град далеч от София. Трябва да сте с идея по-находчиви и да умеете да превръщате дефекта в ефект. Има доста предимства, които изложихме за това, защо е добре да се развивате в провинцията. Наблизо до града има красива планинска местност – създайте туристически център! Потребителите имат оскъден каталог от разкрасителни услуги и винаги са недоволни – направете скромен салон и заложете на най-доброто обслужване! Добрата предприемаческа идея дебне отвсякъде.Последвайте ни в социалните мрежи👇