За какви практики се въвежда понятието „greenwashing“?

еко

Как бизнесът е „боядисан в зелено“

„Greenwashing“ означава да преобразим това, което правим в зелено, без да ставаме по-екологосъобразни по този начин. Има редица дейности, които се възприемат като много зелени, обаче ефектът от тях не е толкова голям. Това коментира Асен Ненов, еколог в предаването „Made in Green“ на Bloomberg.

Това да можем да се ориентираме кога една практика е „greenwashing“, е много важно за потреблението и за бизнеса, защото ние, излизайки не само на потребителския, но и на международния пазар, трябва да имаме практики, на които да сме сигурни, че можем да разчитаме. За да успеем да разграничим дали една бизнес кампания е екосъобразна съществуват сертификатите или т. нар. trust marks.“. Пример за такива са печатите на етикетите на хранителни продукти с зелена жаба в кръг, които показва, че продуктите за направата им са отгледани по екологично чист начин.

Според Ненов е възможно една компания неволно поради незнание да приложи „greenwashing“, но повечето подобни кампании или послания са напълно целеви. Гостът разказва, че съвсем скоро ще навлязат европейска регулация и изисквания, според които ако някой твърди, че дадено нещо е екосъобразно, ще трябва да го докаже.

„Който твърди, че нещо е зелено, трябва да го докаже.“, категоричен е екологът.

Той допълва, че все повече и повече в ЕС това ще бъде регулирано и на пазара ще изчезват по естествен път такива продукти, процеси и услуги, които твърдят нещо, но то не е такова, каквото се твърди.Последвайте ни в социалните мрежи👇