Сърбия и България преговарят за железопътна връзка Ниш-София

жп

Сърбия преговаря със страната ни за високоскоростна железопътна връзка, свързваща южния сръбски град Ниш с българската столица София, съобщава министърът на инфраструктурата на Сърбия Горан Весич.

България вече работи по връзка от София към сръбската граница, каза Весич, както се вижда във видео, публикувано на уебсайта на информационна агенция Танюг в четвъртък, информират от Seenews.

Весич добави, че Турция развива връзка от Истанбул до турско-българската граница, което показва потенциала за високоскоростен железопътен маршрут, простиращ се от Ниш чак до Истанбул.

Министърът каза още, че Сърбия също ще работи заедно с България за железопътна връзка, свързваща българското пристанище Видин с източносръбския град Зайчар.

По-рано този месец Сърбия започна основния ремонт на 100-километровата железопътна линия, свързваща Ниш с Димитровград, на българската граница.

Връзката Ниш-Димитровград е част от паневропейския път Коридор X, който минава между Залцбург в Австрия и Солун в Гърция

През март Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и ЕС подписаха със Сърбия финансов пакет от 2,2 милиарда евро (2,4 милиарда долара) за реконструкцията и модернизацията на железопътната линия Белград – Ниш.Последвайте ни в социалните мрежи👇