Състоя се 9-то издание на „Базар на Професиите 2023“

базар на професиите

Най-голямото изложение за бъдещи таланти в различни сфери на бизнеса протече вълнуващо за малки и големи

На 24 и 25 ноември, в София Тех Парк, зала „Джон Атанасов“, „Базар на Професиите“ 2023 успешно приключи своето 9-то издание. Организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, ежегодният форум заслужено се утвърди като ключово събитие в областта на професионалното ориентиране за ученици.

Събитието привлече стотици родители, учители и ученици, предоставяйки обширен поглед върху бъдещите професии и кариерни възможности. Кариерният Базар бе открит с представяне на социологическо проучване за професиите на бъдещето, което породи огромен интерес и насърчи дискусии.

Калейдоскопът от възможности и идеи тази година за пръв път постави на обсъждане актуалната тема „Изкуственият Интелект и бъдещето на професиите“. Петима изявени професионалисти в сферата на маркетинг, образование, човешки ресурси, предприемачество и технологии напълниха зала #FUTUREPROOF и коментираха как ИИ променя пазара на труда, как се увеличава значението на микса от професионални и меки умения, как да се постигне синергия между хората и ИИ.

Над 2000 посетители се включиха в „Базара на професиите“, сред които 1500 ученици от 7-12 клас и повече 30 училища.

 За първи път събитието посетиха много ученици от училища извън столицата – Челопеч, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Елин Пелин, Банско, Пловдив, Долна Малина.

20 водещи компании представиха кариерните пътеки в техния бизнес – обширна гама от над 45 професии в области като технологии, енергетика, зелена енергетика, екология, здраве и безопасност на труда, финанси, рудодобив, търговия, маркетинг, транспорт, логистика, образование, медии.

деца с вр очила
Снимка: Глобален договор на ООН

В отворени разговори с публиката над 30 лектора – предприемачи, професионалисти на свободна практика, журналисти, автори, експерти от бизнеса – разкриха тайните от професионалният си път и вдъхновяващите факти за кариерата си. В дискусионни панели – „Професиите на бъдещето“, „Кариерен компас“, „Предприемачи в клас“ – бяха обсъдени и възможностите за кариерно развитие, промяната на търсенето на пазара на труда, силата на личната инициатива, появата на съвсем нови професии и трансформация на настоящите, повлияни от развитието на технологиите.

Снимка: Глобален договор на ООН

Беше вълнуващо да си сред професионалисти от различни сфери. Да „вкусиш“ от примамливата работа на геолога и да се впуснеш в щури опити, за да достигнеш знанието. Бяха демонстрирани различни маркетингови концепции, иновативни софтуери и действителни срещи с новите технологии. Някои от участниците заложиха на традиционни методи и показаха на посетителите научни опити как да си направиш сребро и от неблагороден метал и как действа магнита на повече от 5 вида метали.

След успешното издание на Базара на Професиите 2023, организаторите вече планират 10-то юбилейно издание за ноември 2024 г.

Поради изключително големия интерес, те обмислят разширяване на инициативата извън София, като едно от възможните местоположения е Пловдив.

Повече от 20 водещи компании участваха в „Базар на професиите“  2023 със свои щандове, лектори или работилници. Сред тях са Асарел Медет, Аурубис България, Байер България, Булатса (РВД), Девин АД, Дънди Прешъс Метълс България, Елаците-Мед, Enery Bulgaria, Карго-партнер, Карлсберг България, Кауфланд България, Летище София (СОФ Кънект), ЛИДЛ България, Мюлбауер, НЕК ЕАД, Овергаз, ТехноЛогика, Център за подкрепа за личностно развитие и кариерно консултиране – София.Последвайте ни в социалните мрежи👇