Българинът Калин Василев е сред отличените с награди #BeActive за инициативи за здравословен и активен начин на живот

жена тренира

Наградите са със значима и заразителна кауза, която засяга цяла Европа

Kомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова обяви вчера на официална церемония в Брюксел победителите в деветото издание на наградите #BeActive. Наградите отличават отделни личности и проекти, свързани с насърчаването на спорта и физическата активност в цяла Европа.

Общо 12 финалисти се състезаваха за голямата награда в четири категории: „Образование“, „Работно място“, „Местни герои“ и „Между поколенията“.

Носител на наградата #BeActive в категорията „Местни герои“ за 2023 г. е българинът Калин Василев, който успява да вдъхнови хиляди българи за по-здравословен и по-активен начин на живот с проекта си, базиран изцяло на доброволчески и общностен принцип.

Наградата #BeActive в останалите категории получават:

–      Категория „Образование“: Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les persones de Martorell от Испания получава отличие за проект за преодоляване на неравенствата в образователната система и насърчаване на успеха, равнопоставеността и социалното сближаване в образованието.

–      Категория „Работно място“: Eversports от Австрия получава награда за проект, посветен на подкрепата на активния начин на живот и баланса между професионалния и личния живот, и създаването на възможности за служителите си.

–      Категория „Между поколенията“: Община Vila Nova de Cerveira от Португалия печели наградата с проекта си, насърчаващ и мотивиращ гражданите, особено възрастните, да възприемат здравословен начин на живот.

Комисар Илиана Иванова заяви: „Спортът и физическата активност са от решаващо значение за физическото и психическото благосъстояние и насърчават в нашите общности ценности като единство, уважение и приобщаване. Приветствам всички проекти, и победители, и финалисти, за отличната им работа и ентусиазма, който  демонстрират ежедневно в насърчаването на здравословен, активен и приобщаващ начин на живот за нашите граждани. Тяхната ангажираност е наистина достойна за възхищение и се надявам, че тя ще вдъхнови още много други изключителни инициативи.“

Четиримата победители получиха 10 000 евро, а всеки финалист получи 2 500 евро, което им дава възможност да подкрепят, да въвеждат иновации и да разработват дейности, в рамките на проектите им, основани на спортните ценности.



Последвайте ни в социалните мрежи👇