Анализът „Декарбонизация на българската електроенергетика“ е Проект на годината

наградени хора

Анализът „Декарбонизация на българската електроенергетика“ е Проект на годината за 2022 г. на Американска търговска камара в България (АТК).

Този широкообхватен анализ включва три сценария и пакет от препоръки за политики, които подпомагат енергийния преход чрез удачна инвестиционна рамка. Докладът има два варианта, като този от август-септември 2022 г. надгражда първия от януари 2022 г. и дава адекватни предложения за декаробонизация, съобразени с инсталираните технологии, без да фаворизира технологии и взимайки пред вид изискванията за енергиен преход на Европейския съюз.

Статуетки с логото на Камарата и сертификати бяха връчени от Иван Михайлов, главен изпълнителен директор, на Куинто Ди Фердинандо, директор „Термични централи“ на „КонтурГлобал“ и Иван Цанков, изпълнителен директор, Ей И Ес България – представители на компаниите-лидери на проекта.

През 2022 г. АТК работи по още един значим проект, който бе номиниран за Проект на годината. Това е инициативата Заедно за Украйна (United for Ukraine Initiative), която се създаде в партньорство между Посолството на САЩ в България, Фондация „Америка за България“, Ню Бояна Филм Студио и Американска търговска камара в България. С негова помощ се търсиха работни места и настаняване на избягалите от войната на Русия в Украйна украински граждани.

Церемонията се състоя като част от Благотворителната вечер по случай Деня на благодарността снощи в София Евент Център. Наградите се връчиха пред близо 300 души гости на събитието.

Ето и победителите по категории:

Категория „Малки и средни предприятия“ – Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (ДГКВ)

През 2022 г. ДГКВ пое инициативата по темите за върховенство на закона, като адв. Омуртаг Петков предложи и оглави комитет „Върховенство на закона“. Участващите в него компании се ангажираха с мащабно обновяване на Търговския закон, с въпросите за скрининг на чуждестранните инвестиции, както и постави отново публично темата за нуждата от върховенството на закона за бизнеса в България.

В тази категория членуват 137 компании, като останалите номинирани са Американски университет в България, Ейч Ар Кансълтинг Партнърс (победител в предишните 2 години) и Сънфуудс (МакДоналд‘с България).

Категория „Корпоративни членове“ – Фондация „Америка за България“

За поредна година Фондация „Америка за България“ бе сред най-активните членове, които оказват финансова, експертна и стратегическа подкрепа за дейността на Камарата и нейните проекти. Сред най-значимите примери е този, че нейните лидери вдъхновиха и осъществиха инициатива „Заедно за Украйна“ през 2022 г.

В тази категория членуват 68 компании, като останалите номинирани са: Адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“ (победител в предишните 2 години), „Адеко“ България,  Менпауър България.

Категория „Големи корпорации“ – КонтурГлобал Марица Изток 3

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ бе най-активната компания в комитет „Енергетика и минерални ресурси“ и нейният изпълнителен директор тогава заедно с Ей И Ес България инициираха създаването на доклада „Декарбонизация на електроенергийния сектор на България“, който даде конкретни решения в полза на цялата индустрия с хоризонт за реализация до 2050 г. Което беше от изключителна нужда за всички заинтересовани страни в сектора и страната.

В тази категория членуват общо 117 компании, като останалите номинирани са: Ай Би Ем България, „Дънди Прешъс Металс“ и Ей И Ес България.

За Наградите AmChampion

Идеята за наградите датира от 2019 г. и вече е част от ползите за членовете на АТК.

Целите на наградите включватпублично признание на най-активните и ангажираните от членовете за предходна година. Също така, бидейки награда на общността – инициативата фокусира вниманието върху онези членове, които са били най-активни в дейностите на Камарата. Наградите, базирани на стабилни критерии и проверени данни, изразяват благодарност към всички членове.

Нещо повече, наградите подчертават множеството възможности, които нашата бизнес-платформа предоставя за дейности към общността ни и към българската икономика. Разбира се, подобен проект увеличава разпознаваемостта на Американска търговска камара в България и удовлетвореността на членовете.Последвайте ни в социалните мрежи👇