Платформа на ООН в полза на авторските права епохата на изкуствения интелект

изкуствен интелект

Бьорн Улвеус, който заедно с колегите си от АББА е продал стотици милиони записи по света, обедини усилия с ООН, за да привлече вниманието на творците към авторските права в епохата на дигиталните технологии и изкуствения интелект (ИИ), съобщи АФП.

В Женева в петък бе поставено началото на платформата CLIP (Creators Learn Intellectual Property), която ще бъде достъпна безплатно на шест езика от началото на 2024 г. Целта ѝ е да помогне на авторите да защитават по-добре правата си и да получават справедливо възнаграждение за работата си.

Индустрията се нуждае силно от CLIP, тъй като ИИ заплашва да залее пазара с генерирани от изкуствен интелект песни, създадени въз основа на съществуващи произведения на артистите, каза Улвеус. Трябва да отделим създаденото от хора и създаденото от ИИ, в противен случай музикалната индустрия ще бъде разрушена, каза той на пресконференция в централата на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO), специализирана агенция на ООН. Той даде пример с балада в стила на АББА, изпълнена с гласа на Франк Синатра, генериран от ИИ. Трябва да се намери решение за компенсиране на творците, чиито каталози се използват от ИИ, каза Улвеус, който е президент на Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори.

Пробната версия на CLIP ще бъде с фокус върху музикалната индустрия и ще позволи на потребителите да открият различните участници в процеса на маркетинг на песните и те да ги запознаят с правата на създателите на музика. „Важно е да подкрепим създателите на музика, за да опазим богатството на всяко общество и всяко страна. Трябва да направим всичко във възможностите си, за да получат те дължимото признание и справедливо заплащане, за да могат да се развиват в работата и приноса си към обществото“, каза в изявление генералният директор на WIPO Дарън Танг.Последвайте ни в социалните мрежи👇