Арендатор от Търговище получи приз за устойчив бизнес от министър Кирил Вътев

устойчив бизнес

Божидар Митов от Търговище, който вече 33 години развива агробизнес, получи приз от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

Отличието – „Устойчивият агробизнес – 33 години „Агроелит Божидар Митов – агробизнесменът на България“ бе връчено на церемония за годишнината от създаването на фирмата, според БТА.

„Сигурен съм, че и ако не бях в тази позиция, пак щях да съм тук, защото с Божидар Митов се познаваме много отдавна, смея да кажа, че сме и приятели. Пожелавам приятелството ни да остане вечно, да са му верни всички приятели и фирмата да просперира, и наследниците му да го надминат“, каза в обръщението си министър Вътев.

Божидар Митов и фирмата му започват с 1200 дка земи в землището на село Мировец. Днес стопанисва над 100 000 дка в населени места в областите Търговище, Шумен и Разград. В полята на „Агроелит“ се отглеждат различни зърнени култури. За съхранение на продукцията са изградени три складови стопанства. Голяма част от тази продукция се изнася на външния пазар, което води до положително салдо на външнотърговския баланс за страната, посочват от фирмата.

Машинно-тракторното стопанство на „Агроелит” е едно от най-големите и модернизирани в страната. В свинекомплекса на фирмата се произвеждат 1500 тона свинско месо годишно. Друго звено от производствения цикъл на фирмата е фуражният завод за храни за домашни животни и птици. Капацитетът му е 40 000 тона. В последните години „Агроелит“ затвори цикъла „От фермата до трапезата“, като фирмата наложи свои марки на пазара от месни продукти. От изложението „Месомания 2023“ спечели три златни медала в различни категории.

награждаване
Снимка: БТА

Съществено значение за успеха на фирмата се пада на професионализма и отговорния труд на екипа, каза Митов. Основна и приоритетна грижа на фирмата са отношенията с арендодателите – над 6000 човека. 

Днес в Макариополско семейство Митови събраха арендодадатели от региона, колеги и съмишленици, за да отбележат заедно традициите и опита в областта на модерното земеделие и животновъдство. За доброто настроение на дошлите в селото се погрижиха Николина и Мария Чакърдъкови и Неврокопския танцов ансамбъл.Последвайте ни в социалните мрежи👇