БТПП участва в инвестиционен форум „Бизнес възможности между България и Мексико“

екран на събитие бтпп

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, взе участие в онлайн форум на тема „Бизнес възможности между България и Мексико“

Събитието бе организирано от Българската агенция за инвестиции, Посолството на Република България в Мексико и Мексиканския съвет за външна търговия. Над 60 участници от България и Мексико имаха възможност да получат информация и данни за актуалната икономическа и инвестиционна обстановка в двете страни и предимствата на пазарите. Инициативата имаше за цел създаване на бизнес контакти и даване тласък в развитието на двустранните търговски и икономически отношения.

Председателят на БТПП представи дейността на Палатата, регионалната и структура с 28 регионални палати и над 90 браншови организации. Той наблегна на услугите, които палатата предоставя в полза на бизнеса, акцентирайки върху доброволния търговски регистър на БТПП, търсенето на  партньори, организирането на широка гама от събития – бизнес делегации, форуми, семинари, конференции, двустранни срещи и др. Симеонов представи и дейността на Арбитражния съд към БТПП, както и ползите от арбитражното производство.

Милена Иванова, посланик на България в Мексико, и Н.Пр. г-жа Росарио Асела Молинеро, посланик на Мексико в Унгария, акредитиран и за България, поздравиха участниците в събитието и споделиха, че това е първа стъпка за активизиране на двустранните търговско-икономически отношения.

Мила Ненова, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, приветства участниците, а Юлиян Балчев, главен секретар на БАИ, представи бизнес климата в страната, насърчителните мерки, които предоставя държавата и възможностите за пазарно коопериране.

Последваха презентации на бизнес средата в Мексико, перспективите и възможностите за сътрудничество между фирмите от България и Мексико.

Луз Мария де ла Мора, партньор в The Supply Chain Group, сподели, че страната има сключени 14 споразумения за свободна търговия, като Мексико е 13-тият най-голям износител в света и номер едно в Латинска Америка. Като силни страни на Мексико тя подчерта още: икономическата стабилност, ниска инфлация (4.26% за м. октомври ), младо  и образовано население, ниски разходи за труд и др.

Хосе Мигел Ечаве Бастидас, директор Икономическа дипломация в Министерство на външните работи на Мексико, представи стимулите на правителството за привличане на преки чуждестранни инвестиции, както и стратегическите сектори в икономиката на страната: нефтохимическа индустрия, фармация, възобновяеми източници, селско стопанство, космическа индустрия и др. Като потенциални сектори за сътрудничество между България и Мексико бяха отбелязани автомобилната индустрия, електроника, минна промишленост и др.Последвайте ни в социалните мрежи👇