Сам Банкман-Фрид-крипто кралят, който претърпя зашеметяващ крах

Банкман Фрид

Сам Банкман-Фрид, някога известен като детето на криптовалутите, беше признат за виновен в четвъртък за ролята си в срива на борсата за криптовалута FTX. При максимална присъда ще прекара остатъка от живота си в затвора.

Падението на бившия крито-крал започва преди почти година, когато FTX подаде молба за банкрут причинявайки паника в индустрията на криптовалутите, пише CNN Bussines.

От незнаещ нищо за крипто до „короната“ на дигиталната валута

Банкман-Фрид, известен като SBF, започва кариерата си като търговец в Jane Street Capital, след като учи математика и физика в MIT. През 2017 г. той напусна Jane Street , за да започне сам, основавайки хедж фонд за криптовалута, който нарича Alameda Research. Първият офис на фирмата бил Airbnb с две спални в Северен Бъркли, Калифорния.

„Бяхме трима, но имаше таван. Така че това ни изглеждаше като трета спалня“, свидетелства той миналата седмица.

Неговият предприемачески стремеж не спира дотук: през 2019 г. Банкман-Фрид съоснова борсата за криптовалута FTX и става неин главен изпълнителен директор.

„Нямах абсолютно никаква представа как работят… просто знаех, че са неща, които можете да търгувате“, каза той по отношение запознатостта си с криптовалутите.

Банкман-Фрид казва, че първоначално е предвиждал бърза продажба на FTX на борсата за криптовалута Binance, тъй като той „нямал представа как ще спечели клиенти“.

„Мислех, че има може би 20% шанс за успех“ и 80% шанс да се затвори след няколко месеца, казва още той. „Дори този шанс от 20% беше огромна възможност, като се има предвид, че най-големите борси по това време бяха компании за милиарди долари.“

По-късно той наема бившата си колежка от Джейн Стрийт Каролайн Елисън като търговец в Alameda. По-късно тя става главен изпълнителен директор на фирмата и „понякога“ приятелка на Бакман. Тя също стана главният свидетел на обвинението, свидетелствайки, че тя и други са извършвали финансови престъпления под ръководството на Банкман-Фрид.

През януари 2022 г., докато цените на криптовалутите все още се движат близо до най-високите си стойности за всички времена, FTX е оценена на 32 милиарда долара от високопоставени инвеститори като SoftBank и BlackRock.

Фрид премества седалището на двете компании от Хонконг на Бахамските острови, където корпоративният данък е по-нисък от този в Съединените щати и по-благоприятна регулаторна среда. По това време Фрид  е на Бахамските острови като „едно от малкото места за създаване на цялостна рамка за крипто“.

Признат за виновен по седем обвинения за измама и заговор

През ноември 2022 г. компанията подава молба за банкрут, след като претърпява нетни тегления на стойност милиарди долари. Паниката е подхранвана отчасти от туит от главния изпълнителен директор на конкурента на FTX Binance, който казва, че компанията му ще ликвидира позицията си във FTT, цифровата валута на FTX, „поради скорошни разкрития, които излязоха наяве“.

„Бях загрижен“, свидетелства Банкман-Фрид в понеделник. „Това сигнализира за потенциално натиск върху банката и риск от ликвидна криза.“

В отговор лидерът изпраща туит, уверяващ клиентите, че активите на FTX са „добре“, който по-късно изтри.

През декември 2022 г. Банкман-Фрид е арестуван на Бахамските острови, след като американските прокурори повдигат наказателни обвинения срещу него. Той е  признат за виновен  в кражба на милиарди долари от сметки, принадлежащи на клиенти на някогашната му крипто борса FTX. Той е обвинен и в измама на кредитори на дъщерната компания на FTX, хедж фонда Alameda Research, който държи средства на клиенти на FTX в банкова сметка.

По време на процеса си Фрид казва, че е научил през 2020 г., че клиентските средства на FTX се държат от Alameda, но не е предприел действия, за да ги защити. Когато по-късно открива през есента на 2022 г., че Аламеда дължи 8 милиарда долара на FTX, никой не е уволнен.

Други обвинения на името на Бакман, включват измама на инвеститори във FTX и обвинение за пране на пари. Той може да получи 110 години затвор, ако получи максималната присъда, но процесът му може да не е изтекъл. Втори процес по пет допълнителни обвинения е насрочен за март, въпреки че съдията иска от прокурорите да решат до 1 февруари дали това ще продължи.

Как Бакман губи всичките си пари в един ден

Преди срива на FTX нетното състояние на Bankman-Fried се оценяваше на над 15 милиарда долара според Bloomberg Billionaire Index .

Тъй като стойността на активите на FTX се разпадна през ноември 2022 г., намаля и нетната му стойност. Само за един ден, на фона на натрупването на активи на FTX, Банкман-Фрайд вижда нетната си стойност да се срива с 94% – най-голямата еднодневна загуба от всяко лице, проследявано от Индекса на милиардерите.

Родителите на Сам Банкман-Фрид, Джо Банкман и Барбара Фрид, са професори по право в Станфорд.

Бакман е специалист по данъчно право, докато Барбара е експерт по правна етика.

Синът им твърди, че родителите му не са участвали в „никоя от съответните части“ на операциите на FTX, но съдебно дело през септември ги постави в светлината на прожекторите . Документът твърди, че Банкман и Фрид са обсъдили със сина си прехвърлянето на паричен подарък от 10 милиона долара и имот от 16,4 милиона долара на Бахамските острови.

Банкман и Барбара или са знаели „или са пренебрегнали червените сигнални светлини“, които показват, че синът им и неговите бизнес партньори „организират огромна измамна схема“, според делото.

В документацията се посочва също , че Бакман многократно е описвал FTX като „семеен бизнес“ и че първоначално е служил като неофициален съветник на компанията, но по-късно е станал платен служител.

Освен това се твърди, че Фрид също е играл ролята на съветник на сина си, особено когато става дума за политически дарения, се твърди в делото. И двамата родители са забелязани на процеса на сина си в Манхатън.

Сривът на FTX създава лошо име на крипто парите

Фалитът на фирмата за крипто търговия на Бакман отприщва „финансова зараза в света на криптовалутите“. Непосредствено след срива на FTX, крипто борсата Gemini основана от Камерън и Тайлър Уинкълвос, замразява изплащането на клиенти в своя кредитен отдел, позовавайки се на сътресения на пазара. Неговото кредитно звено по-късно обявява фалит. Този месец главният прокурор на Ню Йорк завежда дело срещу три от компаниите на Уинкълвос, обвинявайки ги, че са прикрили загуби от над 1 милиард долара.

Само няколко седмици след фалита на FTX, друг крипто кредитор, BlockFi, също фалира. Компанията казва, че има „значителна експозиция“ към FTX и Alameda.

Други фирми за криптовалута като Coinbase и Binance извършват значителни съкращения след падането на FTX и спада на стойността на биткойн и други цифрови валути.Последвайте ни в социалните мрежи👇