Светът срещу климатичните политики

Малък глобус върху тревата

Проблемите са цената, удобството и конспирациите

„Трябва да бъдем добри стопани на нашата планета. Но това не означава, че трябва да се откажа от бензиновия си автомобил и да карам електрическа кола с батерия от Китай“, заяви Кристина Карамо, председател на Републиканската партия в Мичиган, на 22 септември. Американските демократи, се опитват „да ни убедят, че ако не централизираме властта в правителството, планетата ще умре. Това изглежда като една от най-големите измами след дарвиновата еволюция“- допълва още тя, според Капитал.

Госпожа Карамо представлява крайно звено на движение, набиращо сила по целия свят: отпор срещу климатичните политики. Един от най-познатите му поддръжници може да бъде следващият американски президент. На 27 септември Доналд Тръмп каза: „Може да сте верни на американския труд или може да сте верни на климатичните лунатици, но в действителност не може да сте верни и на двете. Измамникът Джо (Байдън) застава на страната на левите безумци, които ще унищожат автомобилното производство и ще унищожат самата страна“.

На 20 септември британският премиер Риши Сунак обявява отслабване на целите за нулеви емисии, включително отлагане с пет години на забраната за продажба на нови бензинови автомобили. Две седмици по-рано Германия отложи с години задължителното инсталиране на екологично отопление в новите жилища. Франция стана свидетел на огромни протести срещу високите цени на горивата и един ден може да избере за президент Марин Льо Пен, която не одобрява вятърните паркове и смята, че енергийният преход трябва да бъде „много по-бавен“. В Америка изменението на климата се е превърнало в бойно поле на културната война: по време на скорошен дебат на републиканските кандидати за президент само един от тях призна, че предизвиканото от човека изменение на климата е реално.

Най-големите световни замърсители взимат мерки

Майкъл Джейкъбс от Университета в Шефилд във Великобритания гледа на нещата с оптимизъм, но с нотка на съмнение. Най-големият замърсител в света – Китай, разбира необходимостта от декарбонизация и инвестира масово в слънчева и вятърна енергия. Вторият най-голям замърсител – Америка, извърши зелен завой под ръководството на Байдън. Бразилия отстрани изсичащ тропическите гори президент; Австралия се отказа от обичащия въглища премиер. Близо една четвърт от емисиите вече са обект на въглеродно таксуване. И темпото на иновациите е впечатляващо.Последвайте ни в социалните мрежи👇