Adobe Firefly- дизайнерът с изкуствен интелект и морални граници

адобе файър флай

Един нов свят на дизайн, но с граници

Изкуственият интелект се прокрадва навсякъде. Промъква се в нашият компютър, в джаджите за домакинска работа, в нашата банка, телевизията и в някои наши четива. AI отдавна бди и над артистите, графичните дизайнери. Той заграбва, краде, опустошава. От скоро се води война за авторски права над изображения. Част от дизайнерите тайно знаят, че има възможност освен авторски права, изкуственият човек да им открадне и идентичността. Съществуват програми като Midjorney, които на база готови изображения генерират нови и независимо дали са с изтекли права или не, те все пак са нечие производство. Тук не в ущърб, а на помощ на креативния сектор идва технологичният гигант Adobe с изключително рентабилно предложение.

Adobe Firefly- как помага да надградиш себе си

Новият продукт на Adobe е абсолютен фурор. Не е уникален с това, че е генератор на изображения чрез изкуствен интелект, а с това че помага всяка фантазия да стане реалност, надгражда умения и освен всичко това – има печалба. Неговата сурова версия е създадена през март 2023 година, но едва през октомври той се появява като изпипан бета модел. Вече притежава нови функции и е най-верният приятел на дизайнера. По текстови команди той генерира изображения, но не това е иновацията.

Талантът му е това, че на готови изображения Firefly той може да прибавя нови шарки, обем, текст или да ги преконструира цялостно. Слоганът му е: Новият най-добър приятел на вашето въображение.

пеперуда
Снимка: Pinterest

Защо Fireflu е морално законен?

Познаваме много генератори на изображения, които работят на база на готови такива. Те имат достъп до всички данни в мрежата и колкото и да се опитват да отсяват тези картинки без права или с изтекли такива, винаги някой ще е техният творец и това пречи в развитието на тази индустрия. В рекламата, журналистиката и други креативни отрасли все повече се залага на чатботове и генератори на изображения. Стигаме до въпроса: “А трудът ни безплатен ли е?” В нашата технологично напреднала ера е трудно да следим авторски права и не можем да осъдим изкуствения интелект.

Затова Adobe е намерил доста интересен алгоритъм. В неговата версия се използват предимно изображения от Adobe Stock, които са налични свободно – авторите са предоставили доброволно своите творби. Въпреки това създателите на апликацията се застраховат като обещават при неизправности да осигурят парично обезпечение на автора. Все още, както споменахме по-горе, това е тестова бета версия и бъгове не са изключени. Тоест, ако се стига до база данни с авторски права, срещу използването им също има запащане. Така творците могат и доброволно да дават свои избражения срещу печалба.

Можем ли да се сдобием безплатно с продукта?

Adobe Firefly е наличен безплатно, но за пробен период като всеки друг продукт на компанията. Въпреки това, подобно на други генератори на изображения с изкуствен интелект, като Dall-E 2 (и скоро Dall-E 3 ), if charges използва кредити за всяко генериране на изображение. Безплатният план включва само 25 генериращи кредита. Има и премиум план и достъпът е включен в Creative Cloud, но отново потребителите може да се наложи да закупят повече генеративни кредити, ако използват инструмента прекомерно, информира Creative Blog.Последвайте ни в социалните мрежи👇