Доброто зърнопроизводство зависи от цените и износа, коментира Преслав Борисов

зърно

Ние трябва да се постараем, ако искаме да имаме печелившо и конкурентно зърнопроизводство, на три компонента – себестойност, качество и регулярност в доставките.

Това каза днес във Варна членът на Управителния съвет на Българския фермерски съюз Преслав Борисов. Според него за оцеляването на сектора са необходими предвидимост на доставките и ниски цени. Спасението е българските земеделци да разберем сами, че ако продължаваме да произвеждаме при тези условия, по нашия начин и манталитет на производство, няма да успеем, каза още той. Според него има резерви в рентите и в по-високоефективно производство. 

Той коментира, че рентите, които се дават, представляват от 40 до 60 процента от производствените разходи. По думите му с този размер на рентите в момента, производителите по никакъв начин не могат да бъдат конкурентни, пише БТА.

„Според мен, ако не намалим рентите, ние ще се самоубием, а дали ще го направим, е друг въпрос“, каза Борисов.

Той посочи още, че в България в момента има земеделски стопанства, които са толкова големи и не знае как те спазват агрометеорологичните технологии за производство на зърно. Когато си толкова голям, ти просто ходиш село по село, каза Борисов и допълни, че нашите земеделски стопанства трябва да придобият формата и размера, който е оптимален за много високоинтензивно производство с високо качество и със сепариране на стоката. Масово стоката се събира на един куп, в който има пшеница и с по-лоши показатели, тъй като в голямото стопанство има различни сортове. 

Борисов е на мнение, че в страната трябва да се тръгне към високоинтензивно производство, т.е намаляване на разходите и по-голям добив, който да получаваме. Той допълни, че наболял е и проблемът с работната ръка. Според него производителите трябва да наемат по-качествени работници с по-високи възнаграждения. Привличането на такива хора става с по-ново оборудване, каквото земеделците имат, както и с адекватно заплащане, защото в противен случай „човекът ще отиде на работи в Германия“, каза още Борисов.

Това, че имаме пшеница, не означава, че ще бъде успешни, ние трябва да имаме пшеница, която да може да е конкурентна на външните пазари на руската и украинската стока, смята той. И уточни, че в износа за чужбина българските търговци участват в търгове, в които хората искат партидност, сигурна доставка и ниска цена.Последвайте ни в Twitter👇