Близо 5,5 млрд. евро достигат австрийските инвестиции в България, съобщи икономическото министерство

Отличните икономически отношения между двете страни и взаимен интерес обсъдиха по време на среща министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с посланика на Австрия Андреа Икич-Бьом

Двамата разговаряха за възможностите за сътрудничеството в сектора на микроелектрониката и съвместни проекти, свързани с Европейския акт за чиповете, като и партньорство по линия на дуалното обучение и автомобилостроенето. 

БТА съобщават от името на Богданов, че австрийските компании работят във всички сектори от българската икономика и че членството на България в Шенген е от изключителна важност и за австрийските инвеститори у нас. 

Преките чуждестранни инвестиции от Австрия в България възлизат на близо 5,5 млрд. евро, стана известно на срещата. 

„През ноември организираме събитие, на което ще бъдат показани икономическите последици за бизнеса, опериращ у нас, който търпи сериозни загуби от оставането на България и Румъния извън Шенген“, заяви Богданов.

Министърът на икономиката и индустрията уверява посланик Икич-Бьом, че българското правителство работи за стабилна и предвидима бизнес и инвестиционна среда, както и че се предприемат конкретни действия за борба с корупцията. 

Министър Богданов подчертава, че са взети вече мерки за ефикасност и прозрачност в работата на Министерството на икономиката. Той посочва и конкретни примери. „Създадохме условия за провеждането на прозрачни процедури на конкурентен принцип при избора на нови търговски представители на България в над 20 държави по света. За първи път в оценяващата комисия се осигурява участие и на представители на Външно министерство, на работодателските организации и на експерти с доказан опит“, каза икономическият министър.

Богданов обявява, че се разработва и инвестиционен портал, който ще обедини всички държавни структури свързани с нуждите на инвеститорите. В него потенциалните инвеститори ще могат да намерят на едно място информация за подготвени индустриални терени, както и необходима информация за пазара на труда и процеса по насърчаване на проектите. „Ще имплементираме цялата система, като вземем най-добрите практики от ЕК. Процесът ще бъде дигитален и по този начин ще успеем да ограничим корупцията“, допълни той.

Само за първите 5 месеца на  2023 г. търговският оборот между двете страни е близо 1 млрд. евро, което е с над 14 на сто увеличение, спрямо същия период на миналата година, съобщиха от министерството.

През първата половина на май от икономическото ведомство съобщиха, че една от десетте най-големи компании за производство на чипове в света планира да започне сътрудничество с български научни институции за развойна дейност и обучение на висококвалифицирани кадри. Изпълнителният директор на „Инфинеон текнолъджис“ (Infineon Technologies Austria) Сабине Херличка представя проекта си в министерството.

От компанията подчертават, че основната им цел е развитие на микроелектронната система и човешките ресурси на ниво Европейски съюз чрез развойна дейност и обучения, като за целта активна роля ще имат университетите и бизнесът. „Европейската политика е насочена към засилване на независимостта на икономиката по отношение на производството на чипове, а за да го постигнем, трябва да мобилизираме потенциала на всички държави членки на ЕС“, обясни Херличка. Тя подчерта, че в сферата на микроелектрониката в България са заети 60 000 души, което е впечатляващо число и знак за експертния потенциал, с който разполага страната. Тя направи аналогия, че в Австрия, в цялата област на електрониката, работят 70 000 души.

„Инфинеон текнолоджис Австрия“ е една от десетте най-големи компании за производство на чипове в света. Оборотът й е близо 5,2 млрд. евро и е на едно от първите места в света по инвестиции в научно-изследователска дейност.Последвайте ни в Twitter👇