България има потенциал за преместване на бизнеси от Азия

Това стана ясно при пристигането на бизнес делегация с представители на над 100 френски компании.

Френският бизнес има интерес към България, а тенденцията за преместване на производства от Азия в Европа създават възможности за страната. Най-голямата работодателска организация MEDEF от департамента Ил е Вилен изпрати делегати с цел опознаване. На този етап конкретни проекти няма, като компаниите очакват да научат повече за средата и условията за бизнес от установилите се тук френски фирми.

Силен интерес

Това всъщност е най-голямата френска бизнес делегация, посещавала досега страната. Мнението на  френския посланик Жоел Мейер относно интереса към страната ни се дължи на предприетите действия за съдебни реформи. Това би осигурило на България прозрачност и чисто правово име.  Възможности за партньорства има по линия на целите за реиндустриализация на Европа. „Знаем колко голям е апетитът за индустрия в България, така че между нас може да има синергия“, коментира председателят на MEDEF 35 – местното поделение в Ил е Вилен, Ерик Шалан Белвал. Потенциал за това има и по линия на желанието на много френски индустриални компании, установени в Азия, да преразгледат локализирането си в резултат на пандемията и усложнената геополитическа обстановка, смята и председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе. „В камарата непрекъснато получаваме запитвания от малки и средни френски предприятия за възможностите да преместят бизнеса си в България“, посочи той.

Истината

Европа е изправена пред много жестока конкуренция в лицето на Китай, САЩ и трети държави. Затова и реиндустриализацията е изключително важна тема за европейските институции, смята Мари-Пиер Ведрен, член на Европейския парламент от групата Renew Europe, която също е част от делегацията.

Европа трябва да подобри две свои характеристики – високите енергийни разходи и липсата на работна ръка. За да осигури нужните кадри, Европа залага на квалификацията и обучението на хора, включително в области, в които досега не е работено.

„Мисля, че Европа вече скъса със своята наивност по отношение на Китай“, посочи Ведрен. Такъв пример е разследването, което Брюксел започна за това дали Пекин субсидира местните производители на електрически автомобили и как това засяга автоиндустрията в Европа.Последвайте ни в Twitter👇