Омниканална търговия-реалния и дигиталния свят се смесват

конференция

Новите тенденции в търговията навлизат рязко и модифицират търговския бизнес.

 Това коментираха днес за БТА доц. д-р Виолета Димитрова и доц. д-р Михал Стоянов от катедрата „Икономика и управление на търговията и услугите“ към Икономическия университет във Варна. По думите им технологиите създават нов вид търговия, наречена омниканална, в която все по-бързо и многократно се интегрира изкуственият интелект.

Двамата учени са сред участниците в международната научна конференция „Търговия 5.0 – дигитализация и/или хуманизация“, чийто домакин е Икономическият университет. На научния форум ще бъдат представени 42 доклада в шест тематични направления. Събитието е посветено на 75 години от началото на обучението по специалност „Икономика и търговия“ и 70 години от създаването на катедра „Икономика и управление на търговията и услугите“.

В интернет търговията на дребно вече навлизат следващите вълни – мобилна търговия, социална, бърза, гласова, коментира още Стоянов. Той уточни, че изкуственият интелект се ползва все по-активно. Ако клиентът обясни гласово какво точно иска, търсещата система му дава предложения, обясни Стоянов. А Димитрова допълни, че единната омниканална търговия води до появата на нов тип магазини, без ръчно сканиране на баркодове и с възможност клиентите да пазаруват с приложение от своя компютър.

Снимка: Freepik

Изкуственият интелект не представлява заплаха за работещите все още, това мнение споделят специализиращи в различни сфери кадри. Анкета, проведена от екипа на медията Madamsko. com  установява, че сме повече “за” използването на AI в бизнеса и не само.Последвайте ни в Twitter👇