АЕЦ „Козлодуй“ продаде енергия за близо 170 млн. лв. за края на годината

В две сделки на 12 октомври ядрената електроцентрала в Козлодуй продаде голяма част от енергията си за ноември и декември.

 Подобно нещо се случва за първи път от години, след като от 2020 г. насам основно токът се продаваше на сегмента „Ден напред“, а не дългосрочно, съобщава Капитал. Това е по-добрият метод, тъй като дава сигурност както за търговците на енергия, така и за потребителите. Но тук, при действащи тавани на приходите и компенсации за бизнеса, които са изцяло обвързани с цените на борсовия сегмент „Ден напред“, може да възникнат проблеми.

За ноември АЕЦ „Козлодуй“ ще получи 69.9 млн. лв., за следващия месец – 98.5 млн. лв. Средната продажна стойност е около 218 лв./мВтч. От началото на този месец е около 200 лв./мВтч. От тази средства обаче държавата ще изземе 52.9 млн. лв. заради наложения таван на приходите от 150 лв./мВтч – всичко над тази сума дължат от производителите като вноска във фонда „Сигурност на електроенергийната система“.

Сделките до голяма степен показват каква ще бъде ситуацията на енергийната борса до края на годината и как се движат цените на електроенергията. Макар че прогнозите като цяло са невъзможни, тъй като пазарът се клати от всяко по-голямо пазарно събитие на газовия пазар или от геополитическите процеси.

Естество на сделките

АЕЦ „Козлодуй“ е предложил два пакета с енергия – един за ноември и друг за декември. За ноември са предложени 450 мегавата базова мощност на цена 190 лв./мВтч, която е малко под средната цена на борсата през последните седмици в размер на 200 лв./мВтч. При наддаването обаче енергията е закупена на цена 215.72 лв. на мВтч. В наддаването са участвали близо 50 търговеца на ток (виж по-надолу), но според изискванията, максимално един кандидат може да наддава за 15 мВт. Което означава, че вероятно сделки са сключили 30 търговеца.

Продадените 450 мегавата за ноември не означава, че АЕЦ-ът няма да пласира почти никакви количества на борсата „Ден напред“, защото един от блоковете е в планов ремонт. Останалата част от мощността на другия покрива таргета за битовия пазар. 250 мегавата независимо от двустранните договори и задълженията към битовия пазар ще останат като предлагане в „Ден напред“. Поради тази причина ще се избегне през идния месец цената на сегмента в България да се повиши и средните стойности там да са по-високи от сегашните поради по-ниското предлагане.Последвайте ни в Twitter👇