Как да подобрите компютъра на детето си

дете на лаптоп

Новата учебна година започна и по този повод споделяме с вас как да подготвите децата си за нея. 

В днешно време компютърът е не по-малко важен от учебните пособия. С помощта му детето ви пише, учи и общува с учителите след училище. За да бъде  комфортно обучението, трябва да се обърне внимание на факторите, които влияят върху скоростта на компютъра и удобството на потребителя, като например твърдия диск.

Защо се налага смяна на твърдия диск?

По време на учебната година много ученици срещат проблеми като бавна работа на програми или липса на свободно място за съхранение на гигабайти учебни материали. Децата често казват, че имат нужда от нов компютър, но за щастие това не е необходимо. 

Достатъчно е да се смени твърдия диск, от който до голяма степен зависи, колко бързо работят програмите на компютъра. По този начин ще спестите пари и съществено ще подобрите производителността на компютъра.

Смяна на твърдия диск

Първо и най-важно, ако компютърът ви все още е с HDD диск, си струва да го смените със SSD диск. Можете бързо да намерите информация за текущия си твърд диск като кликнете бутона „Старт“ във Windows и потърсите „Диспечер на устройствата“. В прозореца, който ще се отвори, ще видите списък на всички компоненти на компютъра, включително и раздела „Твърди дискове“. 

Като отворите тази категория, ще видите списък на инсталираните твърди дискове.

Ако дънната ви платка поддържа интерфейса NVMe (Non-Volatile Memory Express), това ще е най-добрият избор, който ще подобри значително производителността на компютъра ви. Добър вариант за това е Samsung SSD NVMe 980, чийто модел PRO достига скорост на последователно четене до 7000 MB/s и скорост на последователно записване до 5100 MB/s, и Samsung SSD NVMe 990 PRO със скорост на последователно четене до 7450 MB/s и скорост на записване до 6900 MB/s.

В сравнение със стандартните SATA SSD дискове тези резултати са 12 пъти по-високи

Това е колосална разлика, която прави тези дискове идеални не само за обучение и офисна работа, но и за по-взискателни програми, чрез които детето ви може да изучава нови интереси като редактиране на видео или графичен дизайн.

Не се притеснявайте, ако компютърът ви не поддържа технологията NVMe. Стандартните SATA SSD дискове осигуряват скорост на последователно четене до 560 MB/s и скорост на последователно записване до 530 MB/s в сравнение със скоростта на четене от 150 MB/s и скоростта на записване от 130 MB/s на HDD дисковете. Това е четири пъти по бързо и смяната на HDD диск със SATA SSD ще вдъхне нов живот в компютъра ви. Също така можете да обърнете внимание на Samsung 870 EVO с 4 TB място за съхранение или Samsung 870 QVO с до 8 TB. По-бързият и вместителен диск ще е полезен не само за училищни проекти, но и по време на ваканции, за да могат децата да се насладят на много любими игри с по-добра производителност.

Когато купувате нов диск, няма нужда да сглобявате компютъра наново: просто го поставете в определения за него слот.

След като монтирате диска, можете да се възползвате от специализираната програма на Samsung, наречена Samsung Magician. Този софтуер ви позволява да инсталирате новия диск бързо и безопасно и да прехвърлите всички важни данни от стария твърд диск. Софтуерът може да изтеглите безплатно от уеб сайта на производителя

Смяната на твърдия диск ще подобри значително комфорта на обучението и ще ви спести пари, което е важно, когато се подготвяте за новата учебна година и купувате училищни пособия. Както виждате, като замените само един компонент, можете значително да увеличите скоростта на компютъра, който детето ви ще използва в продължение на няколко години, и да направите процеса на обучение приятен.


Последвайте ни в Twitter👇