Българският бизнес в помощ на Царево

След наводнението в община Царево, предизвикано от обилните валежи във вторник (05.09), водата в района е замърсена и негодна за пиене.  Обявено е бедствено положение, а много от пътищата в района са затворени. 

Българският Червен кръст призова за помощ. На техния призив за дарение на продукти откликна бизнеса. 

Независимо от усложнената метеорологична обстановка и проливният дъжд по-рано днес, екипът на Kaufland България успя пръв да реализира доставка на част от спешната помощ за пострадалите от бедствието. 

Над 5000 са дарените бутилки минерална вода от собствената марка на ритейлъра K-Classic. Помощта беше предадена на екипа на БЧК на място в пострадалия район и предстои да бъде разпределена сред нуждаещите се.

„Благодарна съм на колегите от филиалите ни в Бургас, че успяхме да реализираме бързо тази важна доставка от питейна вода. В непрекъсната координация сме с нашите дългогодишни партньори от БЧК и сме в готовност да откликнем при необходимост от доставки на още питейна вода и храна в следващите дни“, коментира Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в Kaufland България.

Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България също  ще дари питейна вода. Доставката ще е в размер на 60 000 литра минерална вода. 

На призива на БЧК от Асоциацията откликнаха незабавно 4 бранда – Банкя, Велинград, Горна баня и Девин.

„Мислите и сърцата ни са в Царево и региона и сме на разположение да помагаме, както винаги досега. Вярваме, че солидарността и обединението са ключови в тези моменти на криза и сме готови да бъдем част от усилията за подкрепа на тези, които са в нужда. На разположение сме за допълнително съдействие, ако е необходимо, и се надяваме, че нашата подкрепа ще помогне на пострадалите да преодолеят трудностите в тези първи дни след бедствието“, сподели Жана Величкова, изпълнителен директор, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки.

Минералната вода ще се достави и предаде на Община Царево и (БЧК, които се грижат за разпределението до нуждаещите се в пострадалите области. Подкрепата ще бъде предоставена на 7 и 8 септември, за да може да се ползва в най-кратки срокове.

По данни на Българския червен кръст общото количество на дарена питейна вода достига 10 тона. 

Отделно от това хуманитарната организация предостави на бедстващите  800 семейни хранителни пакети, съдържащи 10 кг продукти от първа необходимост. На място работят доброволци, които помагат за овладяване на положението. 

Няколко часа след настъпването на бедствието правителството мобилизира всички възможни институции. Свикан беше кризисен щаб, а премиерът акад. Николай Денков лично посети засегнатите места. 


Последвайте ни в Twitter👇