За бързащата мода

Хора със завързани очи носят пазарски чанти

12 февруари 1947г. , Париж.

Кристиан Диор представя модна линия, която променя изцяло представата за женственост. 

Елегантните силуети, красивите платове и изкусни детайли дават шанс на жената, преживяла оскъдицата на войната, да се почувства отново забележителна. 

За създаването на тази, а и всяка следваща своя колекция, Диор използва естествени и висококачествени платове като памук, коприна, вълна… 

… звучи толкова нереалистично, почти вълшебно.

Защото от съвременна гледна точка  изглежда непрактично дрехите  да са направени от подобни скъпи материи. 

В крайна сметка ние сме обществото на бързащите и модата също е “бърза”. 

Заедно бързаме към по-скорошното си разрушение. Тъпчем се с всевъзможни продукти, които имат малка  стойност за съществото ни. Накрая се оказваме затлъстели от консуматорство. 

Но за да не става твърде абстрактно (може би и неясно), нека поясня:

“Бърза мода е термин, който се използва за да опише процеса на бързото създаване и продажба на евтино, модерно облекло, за да се удовлетвори търсенето. “ (източник: ballhole.bg

Въпросното производство поглъща изключително много ресурси,  бълва отпадъци, които замърсяват земята, водата, живота ни. 

Модната индустрия  е на второ място по замърсяване на околната среда, като отстъпва само пред нефтопроизводството. 

 Отговорна е за 10% от парниковите газове в атмосферата, като изпреварва по вредни емисии дори авиацията и корабоплаването. На година използва  79 милиарда кубични метра вода, които са достатъчни да напълнят 32 милиона олимпийски басейна. 

Всичката тази вода се връща обратно замърсена с токсични химикали като пестициди, бои за платове и т.н. и съответно вреди на морския живот.

Освен всичко това бързата мода разчита на евтина работна ръка. Страни като Бангладеш, Китай, Индонезия, Виетнам редовно биват експлоатирани. Ниско заплащане, безкрайни работни смени и понякога нечовешки условия са ежедневие за работниците.  В някои случаи се използва дори детски труд. Репортаж на CNN отразява как Узбекистан принуждава студенти, ученици и дори малки деца да берат памук.

изображението представя детския труд използван за бързата мода
Снимка: Pinterest

 

Но кои от познатите ни брандове са  “бързащи” ? 

Налага се да го кажа – любимите на много от нас модни марки спадат към категорията. 

Zara не е твърде устойчива марка. H&M, Mango, Shein, Victoria’s Secret, Sinsay и още много подобни брандове също не обръщат сериозно внимание на качеството, нито на използваните материали. 

Испанският гигант и пионер в бързата мода Zara представя около 12-13 колекции на сезон. Дрехите им се радват на изключителна популярност, а безкрайните опашки (от личен опит казвам, че е нужно волско търпение, за да пробвате желания артикул) пред пробните в магазина го доказват. 

Марката се появява редовно и в социалните ни мрежи и носена от т.нар. “модни инфлуенсъри” няма как да остане незабелязана.

Но знаете ли, че във фабриките на бранда в Аржентина, Бразилия и Турция  работниците се трудят в “робски” условия и се използва дори детски труд? 

През 2017 г. в магазините на марката из цял Истанбул на дрехите виси следния етикет: 

Аз направих тази дреха, но не ми беше платено за нея.

етикети сложени от работници в знак на протест срещу модния гигант Зара
Източник: bbc.com

Служители в местна фабрика, която шие дрехи както за Zara, така и за друга позната  марка – Mango, тръгват на протест срещу работодателите си.  В продължение на месеци не са получили нито стотинка за труда си и единственото, което им остава, е това послание и надеждата, че то ще предизвика промяна. 

Китайската онлайн ритейлър Shein е най-голямата бързаща марка в света. На ден на сайта им се добавят цели 500 нови продукта на зашеметяващо ниски цени. 

Разбира се, тези стоки се произвеждат в ужасни условия на труд, почти без заплащане за служителите и със сигурност без никаква грижа за околната среда. Смущаващ факт е, че за подобни “модни” фабрики има дори специална дума – sweatshop (да, означава точно, каквото си мислите – фабрики за потене). 

Терминът е въведен през 1850 и описва претъпканата, задушаваща и ужасна обстановка, в която работниците са се трудили. 

sweatshop някъде в Бангладеш
Снимка: Pinterest

За съжаление, тази практика продължава и до днес. 

Но освен крайно неетичното отношение към служителите си, Shein е обвиняван и в плагиатство на идеи, както и предлагане на обидни, неподходящи стоки като колие със свастика, пижама на Холокоста, молитвен килим предлаган като декоративна черга и др.

Шокиращо, нали? 

Дрехите, които са така красиво изложени и подредени по витрините…

Дрехите, които с лекота си избираме и купуваме…

Дрехите, за които получавам комплименти,  са изстрадани от друго същество твърде много. 

Ние, консуматорите

В жалък опит да оправдая обсъжданото явление, а и за да бъда малко по-обективна, ще вметна, че влечението ни към бързата мода  е разбираемо.

Тя е достъпна. Дава на много от нас свобода да имаме собствен стил. Позволява ни да се докоснем до шикозния свят на модата, без да даваме състояния за това. 

И все пак вредите от нея са много повече. 

Освен всичко изброено дотук , бързата мода поощрява още повече консуматорската култура на обществото ни. 

Купуваме нискокачествени стоки, носим ги ужасно кратко време, хвърляме ги и отново се озоваваме в магазина. 

По данни на ООН всяка година изхвърляме 92 тона дрехи, което се равнява на един цял боклуджиски камион бсяка секунда.

И все така няма какво да облечем. 

Какво е решението? 

рециклиране на стари дрехи
Снимка: Pinterest

Бързата мода няма да спре, нито ще изчезне в близкото бъдеще. 

Можем обаче да я подкрепяме една идея по-малко. 

В страната ни има редица малки бизнеси, които използват далеч по-устойчиви методи за производство. Добър избор са Ashante или Cocoon, като и двата бранда използват естествени тъкани или рециклирани такива. 

Друга зелена алтернатива са дрехите втора употреба. Ще се изненадате какво огромно разнообразие предлагат магазини като ЗигЗаг, Мания, Remix, Шик-шик и др.

А ако все пак пазарувате от големите марки, четете етикетите и избягвайте всичко, на което пише полиестер, найлон, акрил.

Всичко това брилянтно обобщава в едно изречение дизайнерът Вивиън Уестууд: 

„Купувайте по-малко, избирайте добре, накарайте ги да издържат повече“

Още по темата: 5 начина (наистина осъществими) да водим по-зелен живот