“Инвестиции в здравето” – мнения от Forbes Healthcare Summit 2023

Инвестиции в здравеопазването

Компаниите в сферата на здравеопазването и медицинските грижи в България, които предлагат потенциал за инвестиции, остават малко на брой, но съществува тенденция за увеличаването им, според анализа на участници в дискусията „Инвестиции в здравето“ по време на Forbes Healthcare Summit 2023.

 Атанас Симеонов, изпълнителен директор на Ocean Investments, и Виктор Манев, съдружник в „Импетус Капитал“, споделиха пред редактора на 

 В разговор с редактора на Forbes България, Румен Соколов, своите мнения: 

„Има примери в България, няколко инвестиции от български фондове, частни инвеститори и инвестиционни компании като нашата, но изборът все още не е многоброен.“, отбеляза Симеонов. 

 Той подчерта, че една от причините за това е фактът, че българският пазар е ограничен, а здравеопазването се нарежда сред най-консервативните отрасли и промяната изисква  време.

Според Манев инвестирането с частен капитал в България в момента е средно 25 пъти по-ниско в сравнение с Западна Европа. 

„Това означава, че ако в Лондон можете да намерите инвеститор за един лев, в България бихте стигнали от 3 до 5 стотинки за подобна идея,“ допълни той.

Симеонов разкри, че стартъп екосистемата в България все още страда от създаването на плахи инициативи, липса на решителност и незнание относно процесите на работа с инвеститори, независимо от етапа на развитие на компанията и вида на инвеститора.

„Едно от най-важните умения на предприемачите и основателите на компании е да бъдат отворени и готови да се учат – и да го правят бързо. Всички разбират важността на скоростта в този процес,“ сподели той, като добави, че е важно основателите да осъзнаят, че инвеститорите може би са техни най-добри съюзници.

Цялото интервю може да гледате на сайта на Forbes България