България ще заеме участие в изложението “АГРА 2023” в Словения

Земеделско изложение

Международното изложение за земеделие и хранителни продукти „АГРА 2023“  ще се състои от 26 – 31 август 2023 г. в гр. Горня Радгона, Словения. 

Министерски съвет одобри участието на страната ни на изложението,  съобщи  БТА.

 Почти всички разходи по подготовката ще бъдат поети от Министерството на земеделието и храните, с изключение на тези, които ще бъдат обезпечени от Държавна помощ SA. 107639 „Помощ за участие в изложения“, твърдят от Агро Пловдив.

За изложението

Международното изложение „АГРА“ представя най-новите технологии на производство, отглеждане и преработка чрез презентиране на водещи световни марки в земеделската и горската техника, както и в оборудването за хранително-вкусовата промишленост. Изложението предоставя възможност за излагането на висококачествени култури, хранителни продукти, ястия и вина, включвайки и семинари за програмите за опаковане, модерното земеделско строителство, инструменти и оборудване, климатичните техники и използването на възобновяеми енергийни източници. Разходите по подготовката и участието на България са за сметка на бюджета на Министерството на земеделието и храните, с изключение на тези, които ще бъдат обезпечени от Държавна помощ SA. 107639 „Помощ за участие в изложения“.

През 2022 г. изложението „АГРА“ привлече 1750 изложители от 31 страни, които представиха своите продукти на площ от 70 800 кв. м. пред около 100 000 посетители.

През 2024 г. България ще бъде страна-партньор на Международното изложение за земеделие и хранителни продукти „АГРА“, като това ще бъде популяризирано от страна на организаторите и по време на тазгодишното събитие.

С друго решение правителството одобри участието на България като страна – почетен гост на Международния Солунски панаир, който ще се състои в Солун, Гърция от 9 до 17 септември 2023 г.

Участието на България като страна-почетен гост в 87-мия Международен Солунски Панаир предоставя възможност за укрепване и развитие на двустранните институционални и бизнес връзки между двете страни и дава възможност за провеждане на редица институционални срещи между българските и гръцките институции на политическо и експертно ниво.

Очакваният ефект от участието на България е запознаване на гръцките институции и на гръцкия бизнес, както и на представителите на международната общност, с различни сфери на българската индустрия и насърчаване на българските компании с потенциал за развитие и усъвършенстване.

Още новини от земеделието: Таня Георгиева, заместник-министър на земеделието, относно Кампания 2023