Министърът на икономиката – за инфлацията и инвестициите в страната

Снимка на графика с инвестиции

“Инфлацията за пореден месец намалява.”, заяви пред NOVA министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.  

По думите му обаче покупателната способност е по-важният параметър, който трябва да вълнува хората. Богданов обясни, че тя зависи от нарастването на доходите. 

С 60% повече са чуждестранните инвестиции в страната ни спрямо 2022 г.

 „По данни на БНБ към момента за първите четири месеца на годината преките чуждестранни инвестиции са се повишили с 60% спрямо 2022 г.”, каза ресорният министър. Той посочи, че в момента две големи международни компании инвестират близо 100 млн. лева у нас.

Богдан Богданов е категоричен, че България трябва да засили собственото производство на стоки и да разчита по-малко на внос. 

„България често се сравнява със съседните държави, но показваме само негативния аспект. Има и положителен – инвестиции. Ще настигнем Румъния, когато повишим производителността, дадем сигурност на бизнеса, подготвим индустриални терени“, каза той.

Министърът засега и темата за цените на горивата, която притеснява голяма част от гражданите. Богданов увери, че проблем няма и допълни: 

„Няма нужда да плашим обществото, че горивото е свършило. Горивата в България са на едни от най-добрите цени в Европа. Няма основания за притеснения”

Според министъра е изключително важно държавният бюджет да бъде приет и това повече да не бъде отлагано.