Лятната техническа академия на AIBEST отличи своите победители

Победителите в първата лятна техническа академия, организирана от AIBEST

Близо 100 ученици, разделени в 14 отбора, взеха участие в  Академията на AIBEST, чието пилотно издание се проведе в Бургас.  Програмата е безплатна и се организира в партньорство с Общината в града.

 С помощта на ментори от най-големите български и международни ИТ компании, членове на AIBEST, учениците програмираха онлайн платформа за стандартизирано създаване на автобиографии. Петчленно жури с представители от гилдията оцени проектите и обяви победителите в Академията.

„Отборът победител Quicksilver впечатли журито с цялостен проект и представяне. За 3-седмичния период на Академията участниците са използвали богат пакет от технологии, с които са изградили цялостен продукт, с разнообразни функционалности. По време на представянето отборът демонстрира и добрите си умения за работа в екип.“, коментира Наталия Шишкова -Георгиева, изпълнителен директор на AIBEST.

В лятна техническа академия на AIBEST участваха ученици от 9, 10 и 11 клас от  Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ и деца от националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ на Министерство на образованието и науката. 

„Досега не бях участвала в подобни проекти основно, защото профилът ми в училище е насочен в друга сфера. Научих много неща, сред които са видове framework, изграждане на връзка между front end и back end и умения за работа в екип. Определено бих участвала в подобно издание отново.“, коментира Рая Иванова, представител на отбора победител.

След успеха на пилотното издание на лятната академия, AIBEST планират да превърнат инициативата в ежегодна и да я мултиплицират и в други градове, които са с потенциал за развитие на високотехнологичната индустрия.