BlackPeak Capital и други инвеститори водят консорциум за инвестиция от 20 млн. евро в GenePlanet

BlackPeak Capital и други инвеститори водят консорциум за инвестиция от 20 млн. евро в GenePlanet,

GenePlanet, словенска биотехнологична компания, специализирана в предоставянето на персонализирани медицински решения на базата на генетични тестове, е привлякла инвестиция от 20 млн. евро от BlackPeak Capital и други водещи инвеститори. Целта на инвестицията е да ускори глобалното разширяване на компанията, да разработи нови продукти и да инвестира в big data инфраструктура.

Като пазарен лидер в областта на секвенирането на ДНК в Централна и Източна Европа, GenePlanet има присъствие и на пазарите в Западна Европа, Латинска Америка и Азия.

Инвестицията предоставя възможност на компанията да засили своята позиция като лидер в индустрията на генетичното тестване, възползвайки се от нарастващия интерес към персонализираната медицина и здравната профилактика.

Една от водещите компании за дялово инвестиране в Югоизточна Европа, BlackPeak Capital, заедно с Darwin AG, Kolektor d.d. и Designed Impact Ventures GmbH, обяви инвестиция от серия Б в размер на 20 млн. евро в словенската GenePlanet.

Биотехнологичната компания е специализирана в разработването на решения за клинични генетични тестове.

Основният продукт на компанията са неинвазивните пренатални тестове, чиято основна цел е да установява с висока точност наличието на определени хромозомни аномалии на плода в ранна бременност (10 гестационна седмица).

Освен това компанията предлага лайфстайл тестове базирани на метода на цялостното геномно секвениране. Те предоставят информация за генетичната предразположеност на индивида към различни състояния, включително рак и сърдечни заболявания. Лайфстайл тестовете на компанията също предлагат информация за генетичните характеристики на индивида, свързани с диетата, физическите упражнения, съня, стреса и други фактори свързани с начина на живот.

Инвестицията ще помогне за глобалното разрастване на GenePlanet и за утвърждаването ѝ като пазарен лидер в сектора по органичен път и чрез придобивания на конкуренти.

Тя ще позволи на компанията да се фокусира върху разработването на иновативни решения, да инвестира в big data инфраструктура и да разшири продуктовото си портфолио. Разработването на система за изкуствен интелект ще даде възможност на GenePlanet за по-акуратно анализиране и тълкуване на човешкия геном, което е значима стъпка в разработване на решения за персонализирана медицина.

Развълнувани сме от възможността да си партнираме с BlackPeak Capital и другите инвеститори за да продължим да разработваме авангардни решения за генетично тестване„, заяви Марко Битенц, главен изпълнителен директор на GenePlanet. „Тази инвестиция ще ни помогне да разширим продуктовото си портфолио като инвестираме в най-модерната технология за изкуствен интелект, позволявайки ни да постигнем подобрения за здравето и благоденствието на хората„, допълни той.

Към борда на директорите на GenePlanet ще се присъедини и Никлас Пихлер, управляващ партньор в BlackPeak Capital, който има дългогодишен опит в областта на дяловото инвестиране.

В близко бъдеще превантивното здравеопазване и персонализираната медицина ще играят все по-важна роля в живота ни. Радваме се, че ще си партнираме с GenePlanet – компания, която е в челните редици на иновациите в областта на генетичните тестове„, каза Никлас Пихлер. „Вярваме, че GenePlanet има огромен потенциал за растеж и очакваме с нетърпение да работим с мениджърския екип на компанията за да помогнем за реализирането на този потенциал.„, добави Пихлер.