Среща на Евроклуба: икономика на България в нестабилни времена,испанското председателство на Съвета на ЕС

Среща на Евроклуба

Българската търговско-промишлена палата проведе среща на Евроклуба по повод започването на председателство на  Кралство Испания на Съвета на Европейския съюз от 1 юли 2023г. 

Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства гостите и се извини за отсъствие на  Н.Пр.Катарина Рагнит – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Швеция, поради възникнал ангажимент.  Симеонов представи вместо нея  някои от резултати на шведското председателство. Споменати бяха данни като брой на проведени срещи, осъществени проекти и приети промени. 

“Българската индустрия е на второ място по растеж в ЕС

С тези думи продължи срещата заместник-министърът на икономиката Ирина Щонова. Тя спомена за срещаните от българската икономика трудности в резултат на войната в Украйна и подчерта, че въпреки това България има положителен баланс от 7,7 милиона евро.  

България става все по-атрактивна за чуждестранните инвеститори” добави заместник-министърът. 

Според Щонова до края на годината в страната ще бъдат инвестирани  1,8 милиарда евро.  

Н.Пр.Хайоне Серейхо, заместник-ръководител на посолството на Кралство Испания, говори за приоритетите на испанското председателство на Съвета на ЕС. Четирите най-основни сред тях са индустрия,  енергийна независимост, устойчивост, правосъдие и заздравяване на ЕС. Разбира се, подкрепата за Украйна остава на дневен ред. 

Акцент в испанското председателство е и възможното сътрудничество с Латинска Америка и Карибския регион.

Цветан Симеонов завърши с коментар на представените приоритети, като заяви: 

“Европейският съюз има пълната подкрепа на българския бизнес.” 

Срещата на Евроклуба очерта ясно приоритетите както на испанското председателство, така и на българската икономика –  взаимопомощ, съвместна работа  и установяване на трайни бизнес отношения между България и останалите държави членки. Засегнат беше и въпроса за влизането на страната в Шенген, като Н.Пр.Хайоне Серейхо заяви, че той задължително ще бъде разгледан от новото председателство.