Ръст на чуждестранните инвестиции в гръцки недвижими имоти

Ръст на чуждестранните инвестиции в гръцки недвижими имоти

Въпреки пандемията – интересът на чуждестранни инвеститори към гръцки недвижими имоти не намалява. От варианта за покупка на ваканционни домове до инвестиции с цел придобиване на гражданство, пазарът привлича разнообразни профили.

През първите три месеца на 2023 г., чуждестранните инвестиции в жилищен пазар в Гърция достигат около 497 милиона евро, което е с 33% повече спрямо същия период от предходната година, според доклад на Централната банка на Гърция, цитиран от Ekathimerini.

Привличащият ръст продължава, като през миналата година чуждестранните инвестиции в недвижими имоти в Гърция достигнаха общо 2 милиарда евро, с увеличение от 68%, считано за исторически ръст. Според прогнози, вероятно дори тази сума да бъде надмината, тъй като се отбелязва увеличение на инвестициите от странични граждани, желаещи да спазват краен срок за придобиване на недвижими имоти с минимална инвестиция от 250 000 евро на човек за получаване на гражданство.

Повишеният интерес към гръцкия пазар на недвижими имоти се дължи на дистанционната работа по време на пандемията, което допринася за привличане на чуждестранни инвеститори към южната ни съседка. Още един фактор, който ускорява този ръст, е удвояването на лимита за покупка на недвижими имоти за недлъжаващи лица, което влиза в сила от 1 август, когато той ще бъде увеличен до 500 000 евро в центъра на Атина, северните и южните предградия на града, както и в Миконос, Санторини и в Солун. Това предизвика огромен интерес за покупка на имоти в тези райони.

През първите четири месеца на годината бяха подадени 3 064 заявления за предоставяне на разрешения за постоянно пребиваване на инвеститори, което е с 155% повече в сравнение със същия период от миналата година, когато бяха подадени 1 200 заявления. Спрямо тези заявления се предполага, че са извършени покупки и продажби на стойност поне 766 милиона евро. През 2022 г. общата сума на такива сделки достигна 1,09 милиарда евро (на база подадените заявления).

Според Централната банка, гръцкият пазар на недвижими имоти продължава да отбелязва високи темпове на ръст на цените през първите месеци на 2023 г. Цените са се увеличили с 14,5% през първото тримесечие в страната като цяло и с 11,7% през 2022 г., вследствие на силния деманд и ограниченото предлагане на модерни нови недвижими имоти.