Пазарът на хардуер в България през първото тримесечие на 2023 година продължава да се разраства, следвайки тенденцията на икономическия растеж на БВП.

Пазарът на хардуер в България 2023q1: за втора година под ръста на БВП. Кои продукти увеличиха обороти, кои потънаха ?

Абсолютно неглижирана от управляващи и централни медии, златна за бюджета на държавата и бъдещето на гимназистите индустрия с вълшебното съкращение ИТ, продължава с бавни темпове забавянето в доставките на хардуер през първото тримесечие на 2023.

Повлияни от световните тенденции и оставени назад в дневния ред, доставките на хардуер за вътрешния пазар в България достигнаха EUR243.8M

ICT hardware, EUR-M, EUR-%            
Bulgarian market   

YearQuarterEUR, MEUR %
2023   Q1243.88%
©1991-2023 CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Ръстът (EUR, номинал) от 8 % – за втора поредна година е под увеличението на БВП на страната, а в проценти е с най-ниска стойност за последните три години.

За държава, в която над 70 % от населението¹ не може да работи със софтуер за текстообработка или електронни таблици, а над 50 % не могат да копират или преместват файлове, това не е добра новина.

Кои успяха?


Доставките на седем хардуерни продукти продължиха възходящото си представяне в стойност в България, въпреки сложната ситуация.
Ръст за първите 90 дни на годината отбелязаха смартфоните, дисковата памет, мултифункционалните устройства, принтерите, платформите за асемблиране на сървъри и PC, телеком хардуера и UPS.
Особено впечатляващ е ръста в стойност на доставките на смартфони на фона на минус 12 % спад в бройките. Няма и изненада, че средната доставна цена на смартфон достигна исторически връх от USD322.

Кои потънаха?


В шест от наблюдаваните от CBN хардуерни продуктови линии доставките за 2023q1/22 спаднаха.
В стойност пазара е надолу в преносимите компютри, монитори, платки, клавиатури, флаш памети, части и аксесоари.
Най-драматично и критично за пазара потъна бизнеса с преносими компютри. Освен силно надолу в бройки, отбеляза исторически спад в стойност.

Дистрибуторите и ритейлърите


На фона на тези резултати, индекса на оборотите на ИКТ дистрибуторски компании в страната намаляха. Ритейл продажбите обаче задържаха добри резултати за тримесечието, но няма съмнение че спада върви и към в този сегмент.

Aвтор: CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, източник БСК.