Държавна помощ за технологични проекти на стойност 8.1 милиарда евро бе одобрена от Еврокомисията

Държавна помощ за технологични проекти на стойност 8.1 милиарда евро одобрена от Еврокомисията

Иновативни проекти в 14 страни-членки ще се допълнят с поне още 13,7 милиарда евро от частни инвестиции.

Европейската комисия (ЕК) одобри държавна помощ в размер на 8.1 милиарда евро за проекти в областта на микроелектрониката и комуникационните технологии, съобщава Digital.bg. Тези проекти, които включват компании като Airbus, ASML, Ericsson и други, представляват част от широкообхватните усилия на Европейския съюз за ускоряване на развитието на водещи технологични иновации.

Според ЕК, 14 страни-членки имат възможността да предоставят помощ за общо 68 проекта. Сред участващите компании са GlobalFoundries, Orange, Analog Devices, Continental Automotive и Bosch. На вниманието на ЕК са и нови производствени мощности от трите най-големи европейски разработчика и производители на чипове – NXP, STMicroelectronics и Infineon Technologies.

Тези проекти, които са определени като „Важни проекти от общ европейски интерес“ (IPCEI), са особено значими и са улеснени за получаване на държавна помощ.

През 2018 г. беше одобрена и друга група проекти IPCEI в същия сектор. Вицепрезидентът на ЕК, Маргрете Вестагер, подчертава необходимостта от пионерски решения и индустриални внедрения в Европа, които също се фокусират върху подобряване на енергийната ефективност и надеждността на чиповете.

Общо 56 компании, включително изследователски иразвойни организации , ще участват в тези проекти, като ще работят в области като мобилни 5G и 6G технологии, автономно шофиране, изкуствен интелект (AI) и квантови изчисления.

14 държави-членки, включително Австрия, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Малта, Холандия, Полша, Румъния, Словакия и Испания, са изготвили и нотифицирали днешното решение за групата проекти IPCEI. Възлагането на проектите започна преди повече от година, като държавите членки предоставиха предварително уведомление между декември 2021 г. и март 2022 г.

Очаква се първите нови продукти да бъдат пуснати на пазара възможно най-рано през 2025 г., а завършването на всички проекти се очаква до 2032 г.

Еврокомисарът за индустрията, Тиери Бретон, допълни, че проектите ще ускорят развитието на европейската верига за доставки на компоненти за радарни и космически приложения, както и пускането на електрически превозни средства, като същевременно ще допринесат за разработването на съвременни AI чипове.

Еврокомисията се надява, че проектите ще привлекат допълнителни частни инвестиции в размер на поне 13,7 милиарда евро, съобщава Digital.bg.