Среща на Мария Габриел за ролята на иновациите и новите технологии в спортния сектор

Мария Габриел

„В диалог и сътрудничество можем да сближим света на спорта с иновациите“, сподели Мария Габриел по време на срещата си с председателите на футболните отбори на испанската „Ла Лига“

Българският еврокомисар се срещна с председателите на футболните отбори от професионалната футболна лига на Испания „Ла Лига“. Това е първа по рода си дискусия между европейски комисар и отборите в професионална футболна лига на държава членка.

Акцент на срещата, в която се включи и президентът на „Ла Лига“ Javier Tebas, бе ролята на иновациите и новите технологии в спортния сектор и приноса на спорта и иновациите за конкурентоспособността на Европа.

„Иновациите са движеща сила за спортния сектор, а много от тях биват прилагани първоначално именно в спорта. „Ла Лига“ и испанските футболни отбори са пример как, въвеждайки в спорта високотехнологични иновации и средства за визуализация, новите технологии допринасят за бъдещето на футбола. Бъдеще, в което спортът и иновациите са тясно свързани и подпомагат конкурентоспособността на Европа“, заяви Мария Габриел.

Българският еврокомисар открои ролята на европейски програми като „Еразъм +“, чийто удвоен бюджет на стойност 470 милиона евро за направление „Спорт“ ще позволи подкрепата на повече проекти и включване на повече спортни организации.

„Искаме гражданите и младите хора да бъдат иновативни, да споделят идеите си и обсъждат как заедно да насърчим спорта и физическата активност. Това е целта и на Европейската среща на върха за иновациите и спорта, която ще проведем на 30-ти май“, добави комисар Габриел. Срещата на върха ще обедини спортисти, треньори, иноватори и стартъпи, представители на спортни федерации и любители на спорта за дискусии относно ролята на иновациите и новите технологии в спортния сектор и насърчаването на Европейския модел на спорта.

„Спортът е източник както на емоции, така и на творчество и вдъхновение. Днешната дискусия е силен сигнал за значението на европейските ценности и насърчаването им чрез спорта. Тези ценности са в основата на Европейския спортен модел. В диалог и сътрудничество, с амбиция и конкретни мерки можем да постигнем сближаване на света на спорта с иновациите“, заключи Мария Габриел.

На срещата присъстваха футболните отбори Real Madrid CF, C. Atletico de Madrid, FC Barcelona, Athletic C., RCD Espanyol de Barcelona, Sevilla FC, Real Betis Bpie, Real Sociedad, Cadiz CF, RCD Mallorca, Valencia CF, C.AT. Osasuna, Elche CF, Villarreal CF, Rayo Vallecano, Real Valladolid, Girona FC, Getafe CF, Real Sporting de Gijon, Levante UD, Racing club Santander, Deportivo Alaves, CD Tenerife, CD Leganes, Real Zaragoza, Albacete Bpie, SD Eibar, UD Las Palmas, SD Huesca, Burgos CF, Malaga CF.