Енергийният комплекс „Мини Марица Изток“ е в изключително критична ситуация

Искра Михайлова

На пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора депутатът от „Възраждане“ Искра Михайлова заяви, че енергийния комплекс „Мини Марица Изток“ се намира се в изключително критична ситуация.

Тя посочи, че от партията ще настояват преговорите за преразглеждане на Плана за възстановяване и устойчивост в частта му енергетика да се проведат до края на месец март.

„Условията, които в момента са заложени в Плана, унищожават енергийната независимост на България“, каза депутатът. От думите ѝ стана ясно, че ако не се преразгледат тези договорености, на страната ни от износител на електрическа енергия може да се наложи да стане вносител на такава.

От „Възраждане“ ще настояват да бъдат премахнати всички текстове, с които се поема ангажимент за намаляване на мощностите с 40 на сто до 2026 година и окончателното закриване на ТЕЦ-овете до 2038 година. „Очакваме подкрепа както от работещите в енергийния комплекс, така и от всеки български гражданин“, посочи още Михайлова.

 От „Възраждане“ допълниха, че са провели разговори с  КТ „Подкрепа“ и КНСБ и са стигнали до разбирателство по отношение на участието на председателите на профсъюзите в преговорния процес.

От думите Искра Михайлова стана известно, че в сряда ще бъде внесено писмо до президента Румен Радев и Министерски съвет с настояването за включване на синдикалните организации в предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост.

Източник: БТА