Текстилният бранш е в готовност за ефективни стачни действия

С 68% по-високи сметки за ток за месец юли са получили производствените предприятия.

Компаниите в сектор „Текстил, облекла и кожи“ са едни от най-засегнатите от кризата, породена от пандемията с COVID-19 през изминалата година в икономически и социален аспект. Българските компании, производители в сектора, изразиха своето дълбоко притеснение от безпрецедентното увеличение на цената на тока в началото на този месец. Това е рекорд в цялата история на българската енергийна борса.

Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК), изпрати на 09-ти август отворено писмо до институциите, с което заявява подкрепата си за позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която включва 4-те най-големи бизнес организации у нас – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и настоява за оставки и спешни мерки срещу създалата се ситуация.

„Официален отговор не сме получили. – коментира за телевизия Bulgaria ON Air Миглена Христова, член на УС на БАТОК. – Получихме обаче юлските сметки за ток, които са със 68% по-високи на база юли месец миналата година. Нашият бранш работи с предварителни договаряния за поне три-четири месеца. Имаме договори, в които не можем да променим цената. За нас увеличението е много сериозен проблем, защото от една страна не можем да променим цената, а от друга – не можем да не си изпълним договорите. Това ще се отрази и на цените на доставчиците към нас. Не знам как ще успеем да си платим сметките и заплатите.“

Христова допълни още, че мерките, 60/40, с които държавата помага на бизнеса, са много ограничени. Тя е категорична, че за компаниите, които са се възползвали от мярката, тази помощ е от решаващо значение. С това увеличение рисковете от фалити в бранша са много големи.

„Готови сме на протест. В бранша са заети около 80 000 човека в цялата страна. Готови сме да излезем и да стачкуваме. Ще си изкараме хората пред БЕХ, ако не се вземат незабавни мерки. Нямаме време, вече почти не можем да продължим да работим на тези цени. Не знам колко от компаниите могат и да оцелеят при тези цени и за колко време.“ – заяви Миглена Христова.

Ръководството на БАТОК проведе работна среща с АИКБ (Асоциацията на индустриалния капитал) на 12-ти август. Бяха обсъдени високите цени на електроенергията и тяхното отражение върху сектора, както и продължаване на икономическите мерки в помощ на бизнеса. В края на срещата двете страни подкрепиха три основни позиции:

  1. Нереално високите цени на електроенергията се отразяват пагубно на бизнеса и затова фирмите са готови на ефективни протестни действия в защита на своите интереси.
  2. Продължаване действието на мярката 60/40 е жизнено важно за оцеляването на българските производители в бранша.
  3. Бизнесът е категорично против да се прилагат основно финансови инструменти в Плана за възстановяване и развитие, оперативните програми и икономическите мерки за подкрепа на фирмите, пострадали от кризата с COVID – 19.

От АИКБ призоваха народните представители да започнат незабавно работа по актуализирането на бюджета за 2021 г.

 

Вашият коментар