Даниела Грозева, Веда Корект: Продавачите на имоти имат нереалистични очаквания за печалба

Брокерите имат нужда от нов имидж и отдаденост към клиента

Даниела Грозева е брокер с над 25 годишен стаж и собственик на Агенция за недвижими имоти Veda Corect. Тя е Магистър-икономист по Бизнес с недвижими имоти и Сертифициран медиатор от БТПП. Работи по структуриране и регулиране на професията в страната, създаване на добри практики, лоялна конкуренция, повишаване на професионалната квалификация. Организира професионални семинари.
Срещаме се с нея, за да разберем повече за актуалното състояние на пазара на недвижими имоти и бъдещето на брокерската професия.

Ако трябва да направим моментна снимка на пазара на имоти през юни 2021, какво ще видим?

Това са щрихите, с които бих обрисувала ситуацията в момента: Купувачи с кеш. Банки с промоционални оферти за жилищни кредити от 2,38 % лихва. Високи цени на имотите. Строителни компании в ступор от непрекъснато нарастващата цена на желязото и строителните материали.
Празни апартаменти за отдаване под наем.
Немотивирани продавачи с нереалистични очаквания за печалба.
Интересни идеи за споделени офис пространства в къщи с дворове на открито.

Какви проблеми в бранша отчиташ?

Най-вече липсата на разбиране от страна на потребителите за нуждата от услугите на брокера и как да намерят правилния консултант, който да им спести пари, време и нерви.

Как може това да се подобри?

Нашият бранш има нужда от широка информационна кампания. Клиентът е добре да се довери само на една агенция или брокер с нужните умения и компетенция, в зависимост от спецификата на продавания имот.

За да сме полезни на хората, как трябва да се държи идеалния брокер, какви трябва да са неговите умения?

Нужно е брокерът да бъде проактивен, да е специализиран в даден сегмент и район. Мина времето, когато един имот се пуска в няколко имотни портала и чакаме някой да ни се обади. Това не работи.

Брокерът трябва да има разписан план за постигането на целите на клиента, да дава отчетност и да има регламентирани права и задължения, разписани в договор. Да има нужните умения и квалификация и непрекъснато да ги надгражда, да може да ги легитимира (дипломи, сертификати).

Как трябва да се държи идеалният брокер?

Да приема работата си като мисия. С внимание към отделния човек, с компетентност към всеки технически, юридически и личен детайл.
Аз имам едно любимо стихотворение по темата:
„Как да продаваме старата къща,
сега разбирам – тя няма цена.
Мама и тати са я градили,
било си е тяхна мечта.“
НА БАБА И ДЯДО
Глория Стойчева

Сделката с недвижим имот много често е силно емоционално събитие в живота на човек и в такъв момент повече от всякога има нужда от добър съвет и рамо да го подкрепи в решенията които трябва да взима.

От 25 години сме на имотния пазар на жилищни имоти в град София и този процес не се е променил много и до сега. Покупко-продажбата на жилище е свързано обикновено с много стрес и за това човек има нужда от добър професионалист, на когото да се довери като на приятел.

2020 ли беше най-трудната година за теб в професионален план?
Това всъщност беше най-хубавата ми година в близо 25-годишния ми стаж.

Когато ни поставиха в изолация пролетта на 2020, създадох фейсбук група «Брокери по време на карантина».Това е група за взаимопомощ, иновации, нововъведения, обучения и решения по време на карантина и промяната на бизнеса ни.

Посветих се на това да помогна на повече хора в България, които имат нуждата да си гарантират продажба на имот за конкретен срок, на максимална продажна цена, без стрес и нерви.

Вече от няколко години работим по системата от 12 стъпки, с която предвидимо се продава един имот до 30 дни на максимална цена и помогнахме на хора в различни ситуации да продадат имота си успешно.

Създадох и офис за час – малки красиви зали за срещи в сърцето на София, подходящи за бизнес преговори и подписване на договори. За колегите брокери има на разположение бланки за всички необходими документи.

Какво си пожелаваш за следващата година, а и за всички следващи?

Професията на брокера да заеме полагащото й се място сред уважаваните и нужни професии. След като създадох групата, видях, че браншът се нуждае от място, където да споделя своите проблеми, да решава практически казуси.

Така се разви идеята да подготвя практически обучения за брокери, както и да създам пакетна програма за собственици на имоти, които искат да продадат имота си самостоятелно. Предстои да стартираме обученията през есента, така че имам всички основания да се надявам, че и 2021 и следващите години ще са все по-добри.

Вашият коментар