Намалява полагането на нерегламентиран труд у нас

Д-р Мария Титопулу, заместник-управител на ЛОТ-КОНСУЛТ, в предаванто ‘В развитие’ по BloombergTV Bulgaria

В България все по-малко се наблюдава полагане на труд без трудов договор. Това каза д-р Мария Титопулу, заместник-управител на ЛОТ-КОНСУЛТ, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. 

Тя каза още, че делът на недекларирания труд в България е 15,9% при 17% средно за ЕС, цитирайки данни на Международната организация на труда.

„Въпреки това все още има случаи, при които полаганият труд не отговоря на условията в трудовия договор – например се работи на пълен работен ден, когато договорът е за половин и се полага извънрдене труд, който не се заплаща. Хората стават изобратателни, най-вече по време на криза“. 

Д-р Титопулу посочи, че проблемът с нерегламентирания труд се наблюдава най-често при младите, тъй като нямат опит и не са запознати със своите права, и при неквалифицираните работещи, тъй като работят в сектори като хотелиертство и земеделие, където подобни практики са по-широко застъпени.

Тя отбеляза ролята на средното образование като изключително важно, защото според нея това е времето, в което трябва да се наблегне на базови знания за това какво младите да очакват от пазара на труда и как да познават и защитават правата си.

 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Вашият коментар