Форумът „Бизнес финансиране и достъп до капитали“ се състоя на 16.05

На форума бяха представени както традиционните начини за получаване на финансиране – оперативни програми, така и нетрадиционните възможности – като участие във ваучерни схеми при набиране на капитал през борсата. Посетителите на Business & Finance 4.0 се запознаха и с най-новите тенденции при блокчейн технологиите. Очерта се и посоката на развитие на този сектор. Мастър клас сложи края, на който беше разигран казус, свързан с оптимизиране процеса на растеж на фирмата.

Ето няколко от по – интересните акценти:

Темата на д-р Бойко Таков, Изпълнителен директор, Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП), който представи мисията и целите на агенцията.

„Тази година ще стартира десета сесия на МСП чрез Националния иновационен фонд (НИФ). В момента върви девета сесия, през която са подкрепени 24 компании. Бюджетът ни за 10-тата сесия е 5 млн. лева. В нея могат да кандидатстват най – различни идеи, защото за разлика от оперативните програми, трябва да има определени проекти, има мониторинг, корекции.“ – това сподели той по време на Business & Finance 4.0

Веднага след д-р Таков, Христо Стоянов, Европейски инвестиционен фонд (ЕИФ) представи „Нови финансови инструменти и фондове за МСП 2019-2020“. Той уточни, че основната цел на ЕИФ е да допринася за създаването, растежа и развитието на МСП в страните членки на ЕС, както и в страните кандидатки. Една от бъдещите инициативи, които той представи бе InvestBG Equity. Очаква се тя да се реализира до края на годината и ще инвестира 110 млн. евро в ново поколение регионални фондове за рисков капитал и капитал за растежа в подкрепа на нововъзникващите компании.

Последните акценти от форума бяха Лилия Димитрова, член на УС на Асоциацията на колекторските агенции /АКАБГ/ и Асен Велинов от „Велинов и Партньори“. Презентацията „Събиране на вземанията“ на г-жа Димитрова даде обяснението, че асоциацията работи в полза на потребителите и бизнеса, чрез повишаване на финансовата им култура. Димитрова обясни, че в процеса за събиране на вземания е много важно през призмата на кредитора да са подписани документи, доказващи съществуването на това вземане. Представени бяха и предимствата на извънсъдебното разрешаване на спорове. “Интересно е, че най-често в просрочие изпадат младите хора от 18 до 25г. “Тя допълни и че 2018 е била годината, в която фирмите отчитат най-добрите си показатели по редовност на плащанията.

Темата на Асен Велинов заинтригува слушателите и темата и беше:  „Можем ли да защитим правата си при сключване на договор за кредит“. “Предоставяйки заем банката иска задължението да бъде погасено в срок и че тя печели от лихви и има интерес да си вземе парите навреме. Поради тази причина е важно обезпечението да бъде ликвидно. “ – сподели той. Той даде съвет да не се подценяват договорните отношения, като много внимателно трябва да бъде анализиран договорът за кредит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *