Съвети за бизнес пътувания

Автор: д-р Айвън Майснер, 
изпълнителен директор на BNI
Пътувам често, тъй като в бизнеса с препоръки е важно да споделям с професионалистите и потенциалните членове на BNI най-актуалните и работещи методи за изграждане на нови и стабилни бизнес отношения. Също така обменям нови идеи за бизнес с останалите дружества по света. Когато пътувам, особено в различни страни, винаги  се старая да не забравям няколко важни неща, които са ми нужни за провеждането на срещи или разговори с най-различни хора… но признавам, че е трудно да си спомня всичко.
Наскоро международно списание ме интервюира по тази тема. Репортерът ме попита:
„Какво не трябва да пропускат хората, които пътуват по делови поводи?“
Така подготвих списък, който би бил от полза за всеки, който пътува и се среща с различни хора, за да изгражда нови бизнес отношения.

Първо, няколко очевидни неща, които обаче често пренебрегваме:
1. Много визитни картички. Не е добра идея да изчерпате визитните си картички по време на пътуване. Няколко допълнителни в джобовете на костюма, портфейла/чантата, куфарчето и багажа винаги са от полза.
2. Бадж с името Ви. Ако имате каквито и да било нови запознанства, докато пътувате, разполагайте със собствен професионален бадж с името Ви. Не разчитайте на организацията, която е планирала пътуването, да е подготвила такъв бадж предварително.
3. Допълнителни химикалки. Уверете се, че носите химикалка със себе си. Винаги ми идват различни идеи и мисли, докато говоря с нов за мен човек. Неприятно е да проследявате писалка и да чакате да дойде Вашият ред, за да я използвате, докато сте в ядрото на интересен разговор с потенциален бизнес партньор.
Няколко по-малко очевидни неща:
1. Визитни картички на Вашите партньори. Разполагането с визитни картички на партньорите ми от дружеството, в което членувам, ми позволява да давам препоръки на нови хора, докато пътувам.
2. Дезинфектант за ръце. Знам, че това може да звучи малко тип „Mr. Монк“. По време на пътуване обаче ми се налага да се здрависвам постоянно с различни хора. След като започнах да използвам дезинфектант за ръце, боледувам много по-рядко, отколкото преди. Просто бъдете тактични спрямо начина и мястото, на което дезинфекцирате ръцете си. Не използвайте препарата всеки път, когато се здрависвате с някого.
3. Ментови бонбони. Колкото и очевидно да звучи, мога да Ви уверя от опит, че много хора нямат представа, че се нуждаят от тях.
4. Флаш памет. Много пъти съм имал нужда или да получа копие от нещо, или да дам копие на някого. Притежаването на преносима памет под ръка е много полезно, за да избегнете ситуации, в които отчаяно трябва да размените даден файл.
5. Документи/файлове, които представят бизнеса Ви. Това включва копия от личната биография, която е важна, когато се представяте пред нови хора. Въпреки че моят екип винаги изпраща информация предварително, има много пъти, когато пристигам по-рано и ако не съм подготвен с копия, няма да успея да се представя по най-добрия начин. Стик за PowerPoint презентиране е още едно важно нещо, когато не искам да разчитам на някого друг да премества слайдовете, докато говоря. Спомняте си за преносимата памет, която споменах по-рано? Имам копия от презентацията си там, в случай че е необходимо.
Когато попитах някои колеги и други бизнесмени какво биха добавили към списъка, изникнаха неща, за които не бях мислил:
1. Зарядно устройство за телефони. Съгласен съм напълно, особено като се има предвид колко струват тези устройства на летищата или в други държави. И със сигурност няма да искате да забравите захранващия кабел на лаптопа си – освен че е скъп, често е невъзможно да намерите подходящ заместител.
2. Захранващ адаптер. Въпреки че обикновено можем да закупим „универсален“ адаптер на летища или магазини в силно населени райони, в електронната ера, в която живеем, може да се нуждаете от определен вид адаптер и да не можете да го намерите на даденото място. Затова е най-добре да имате една-две опаковани с подходящ адаптер под ръка!
3. Правилните дрехи. Повечето от Вас са забелязвали разлика в температурата и климата между един и друг град. Можете да си представите колко различни условия могат да възникнат в дадена страна или в различни държави по света. Никога не е било по-лесно да планирате какви дрехи да носите, благодарение на онлайн прогнозите за времето за всеки регион на Земята. Разбира се, никога няма 100%-ова гаранция.
4. Добра книга. Пътуването със самолет може да означава закъснения и дълги полети. Без да носите добро четиво със себе си, може да усетите полета като още по-дълъг.
Със сигурност има още неща, които трябва да се включат, но гореизложеното е важно, защото понякога дребни на вид вещи или детайли биха могли да попречат на важна бизнес среща или потенциална сделка. Не забравяйте тези неща!

 

Източник: BNI Bulgaria BLOG

Вашият коментар