Пазарът на жилища във Варна стабилно расте

След рязкото обръщане на тенденцията в края на 2014 и 2015 г. имотният пазар във Варна продължава да стабилно да расте. Това показват обобщените данни на агенции в сектора, съобщава „Дневник“. След като преминаха през кризата с голямо предлагане и ограничено търсене, довело до спад с около 30% на цените, в края на миналата година беше отчетена стабилна тенденция към ръст, който продължава и сега. Факторите, повлияли за промяната, са основно масовото предлагане на жилищни кредити с лихви под 4%, все още ограниченият пазар на новопостроени жилища, както и растящият брой на потенциалните купувачи.

Български клиенти

Докато преди година–две основен двигател на търговията бяха руски граждани, търсещи жилища главно във високия ценови сегмент, сега около 95% от клиентите на агенциите за имоти, дори в сектора на ваканционните, са основно българи.

Кредитите, разбира се, са солиден фактор за положителния тренд, но това, което рязко повлия пазара във Варна, е динамиката в търговията със земеделски земи на добри цени в региона“, каза Диана Кирова, собственик на агенция „Киров“. „Все по-често наши клиенти са хора от малките населени места, които мигрират, за да се установят трайно в областния център.“ Статистиката на компанията за периода от началото на годината до края на октомври показва, че тристайните жилища в районите с лесна и бърза комуникация до центъра на града вече се предлагат с около 30% по-високи цени.

Според Елена Парова, главен брокер в компанията „Явлена“, спад в търсенето на жилищни имоти няма в нито един от районите на Варна. Тенденцията, която тя очертава, е по-скоро към отчетливо намаляване на т.нар. вторичен пазар на имоти за сметка на интереса към нови жилища. По данни на „Явлена“ все по-ясно се очертава и сегментирането на купувачите, основано на ясни изисквания към новото им жилище. Семействата с ограничен бюджет продължават да предпочитат старите панелни сгради във Варна.

Местоположението, а не размерът

Според Парова в момента цената на жилищните имоти във Варна определя основно местоположението, а не размерът. Така не особено големи жилища в близост до Морската градина или Гръцката махала вече трайно се продават за около 1200 – 1500 евро на кв.м. „Имаме дори продажби на цени, които достигат и 2 хил. евро на кв. метър в тези части на града, но тук вече става дума за действително уникални локации“, казва тя.

Интересът на платежоспособните клиенти вече не е така ясно ориентиран към престижни райони като „Траката“ и курорта Св. св. Константин и Елена според наблюденията на Диана Кирова. „В доскоро определяните като хитови райони около двореца „Евксиноград“, над плажа Кабакум или местността „Ален мак“ край Варна в момента интересът е почти нулев“, твърди тя.

Данни на Агенцията по вписванията показват, че броят на сключените сделки на зелено за новостроящи се сгради продължава да расте“, казва Валентин Пецов от агенцията „Ремакс Идеал“.

Тенденция от последната година е и възвръщането на доверието в жилищни имоти като инвестиционна възможност. Според брокери на големите агенции над 70-80% от инвестиционните сделки стават с апартаменти, защото могат лесно да се отдават под наем за разлика от къщите, магазините или земеделските терени.

Източник: www.capital.bg

 

Подобни статии:

 

Вашият коментар