Forton: Очакват се сделки при индустриалните площи

Инвеститорският интерес към сектора расте, но засега липсва достатъчно предлагане на качествени активи

Сделките с индустриални имоти остават ограничени заради липсата на подходящ инвестиционен продукт, който да отговаря на търсенето на потенциалните купувачи. Растящият интерес към сегмента обаче в средносрочен план ще доведе до придобивания на първокласни логистични и индустриални активи. Това се посочва в анализ на консултантската компания за бизнес имоти Forton, която е стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, за развитието на пазара на индустриални площи в страната през третото тримесечие.

Според наблюденията на анализаторите през последните месеци интересът за покупка на индустриални имоти в България се увеличава. Потенциалните купувачи търсят както дългосрочни инвестиционни активи, от които да получават доходност в бъдеще – логистични и производствени сгради, изградени по съвременни стандарти и отдадени под наем с дългосрочни договори, така и възможности за придобивания на площи, които евентуално да продадат и след това да останат в тях под наем – т.нар. sales and leaseback, отбелязват от Forton.

Устойчив растеж

„Нарастващият инвеститорски интерес е логичен предвид стабилните наеми и на практика пълната заетост на този тип площи в София“, коментира мениджърът „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton Владимир Гюрджиев. По данни на компанията делът на свободните площи в първокласния сегмент в столицата е вече под 1%, като продължава да намалява и към третото тримесечие на 2017 г. Същевременно търсенето на парцели и площи под наем остава високо, а наемните нива са стабилни – около 4.5 евро/кв.м за имоти площ до 10 000 кв.м.

В резултат на слабото предлагане и растящото търсене анализаторите от Forton отчитат нарастване на строителството на нови индустриални площи. През третото тримесечие обемът на складовите и производствените площи в строеж край София се е увеличил с около 8 хил. кв.м и вече надхвърля 190 хил. кв.м към края на септември. Сред най-големите проекти за годината е изграждането на логистичния център с площ 80 хил. кв.м на датската верига за обзавеждане на дома Jysk в държавния индустриален парк в Божурище, в който компанията ще вложи над 100 млн. евро.

Поглед на север

Наблюденията на Cushman & Wakefield Forton показват още, че все повече инвеститори проявяват интерес към реализирането на проектите си в Северна България. Сред ключовите фактори за избора на локации в северната част на страната е работната ръка, посочват анализаторите от компанията.

„През последните 15 години по редица причини инвестициите бяха концентрирани в централните и южните части на страната. Тези райони обаче вече са наситени с производства и фокусът на инвеститори и предприемачи вече се измества на север“, обяснява Гюрджиев.

Така градове като Плевен все по-често попадат във фокуса на инвеститорите. Интерес има както от страна на вече работещи в района бизнеси, като например германската компания Nexans, която има завод за автомобилни кабелни инсталации в града и планира разширение на местната си база, така и от новопристигащи в страната дружества като германския производител на кабелни системи за леко- и тежкотоварни автомобили Leoni Grup, който обмисля възможностите за инвестиция от порядъка на 30 и 48 млн. евро в града.

Сред по-големите инвестиции за тримесечието е и тази на френската група Latecoere, която започна изграждането на завод за компоненти за самолетната индустрия край Пловдив, в който ще вложи 15 млн. евро.

Източник: www.capital.bg

 

Подобни статии:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *