С около 5% са поскъпнали апартаментите в София през деветмесечието

Брокери наблюдават дисбаланс между търсенето и предлагането на жилища в най-предпочитаните райони на столицата

Макар и по-плавен, ръстът на цените на жилищните имоти в София продължава, отчитат от агенцията за имоти Arco Real Estate. С 5-6% са поскъпнали апартаментите в столицата през деветмесечието на текущата година, отчитат брокерите.

От агенцията посочват, че започва да се наблюдава дисбаланс между търсенето и предлагането на жилища в едни от най-предпочитаните квартали, като „Лозенец“, „Докторски паметник“, „Иван Вазов“ и „Яворов“, и това се дължи на изчерпаните възможности за ново строителство и намаляващия брой обекти, които се предлагат на вторичния пазар.

Броя на постъпилите в агенцията запитвания за покупка на имот отчита ръст от 2,35% за третото тримесечие спрямо аналогичния период на 2016 г. и около 14% спад спрямо предходното второ тримесечие на настоящата година.

Интересът към къщи в столицата прогресивно се повишава и вече представлява 20,5% от общото търсене на жилища за периода, отчитат брокерите.

Водещо остава търсенето на апартаменти – около 77,9% от клиентите на агенцията се разделят между различните видове апартаменти, а значително по-малък дял от купувачите (1,55% от общото търсене) се насочват към инвестиция в ателие, етаж от къща и друг жилищен имот.

Към средата на второто полугодие най-предпочитаните за покупка апартаменти са двустайните с близо 42% от общото търсене, а тристайните жилища откликват на нуждите на малко над 30% от купувачите.

В резултат клиентите се спират на обекти за покупка с площ 70-110 кв. м, като крайната им продажна цена най-често е в диапазона 80 хил. – 125 хил. евро.

Най-силен интерес има към покупка на жилище в центъра, „Лозенец“, „Витоша“, „Редута“, „Дианабад“, „Кръстова вада“, „Свобода“, „Студентски град“, „Оборище“, „Овча купел“, „Борово“ – над 46% от клиентите на Аrco Real Estate търсят жилище в тези квартали.

Предлагането на жилищни имоти в столицата за третото тримесечие отчита спад от 24,5%, спрямо аналогичния период  на 2016 г. Около 5,25% от продавачите предлагат къщи, а основната група продавачи – 92,13% – апартаменти. Останалите жилищни имоти (ателие, мезонет, етаж от къща) представляват около 2,6% от общото предлагане.

Най-голямо предлагане за периода се отчита при тристайните жилища (почти 48%), като общо за столицата средната им офертна цена е 1127 евро/кв.м. (ръст от 6,5% спрямо предходния тримесечен период), следвани от двустайните апартаменти (дял от 38%) и средна офертна цена от 969 евро/кв.м. (спад от 6%).

В дъното на класацията остават многостайните (10,6%) със средна офертна цена от 1074 евро/кв.м (спад от 3,2%) и едностайните (около 6,1% от общото предлагане) и средна цена на предлагане от 934 евро/кв.м. (спад от 8,8%).

Най-активно сред клиентите на агенцията, които искат да продадат имот, е предлагането в район „Люлин“ (10,9%) със средна офертна цена от 804 евро/кв.м, следван от кв. „Свобода“ (8,1%) – 912 евро/кв.м, район „Младост“ (7,3%) – 1117 евро/кв.м, Зоните (6,9%) – 1024 евро/ кв. м; кв. „Лозенец“ (6,5%) и средна цена от 1741 евро/кв.м, Студентски град (6%) – 896 евро/кв.м; Център (2,6%) – 1792 евро/кв.м.

Източник: www.investor.bg 

Подобни статии:

Да купиш жилище или да си под наем – това е въпросът
Пазарът на жилища във Варна стабилно расте
Цените на имотите в Пловдив са с 40% по-ниски от тези в София

Вашият коментар