Две зони с високо строителство ще има в София

Законовите промени трябва да спрат безразборните строежи на високи сгради

Две зони с високо строителство ще има в София, в центъра на града стоителството ще е до 75 м. Това посочи главният архитект на София Здравко Здравков, който представи днес пред общинските съветници проекта за изменение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

С предложените промени се „затварят вратичките“, които допускат по-високо от разрешеното строителство, отбеляза още Здравков, цитиран от БТА. 

Определените в законопроекта височини на сградите са свързани както с нормите за пожарна безопасност, така и с цел да останат открити „визуалните коридори“ към планината. Строителство до 75 метра ще има в районите, заключени между бул. „Цар Борис Трети“, центъра, бул. „Драган Цанков“, бул. „Александър Малинов“ и Околовръстен път. След околовръстния път за зоните, които нямат ограничения във височината, създаваме ограничение от 15 метра, посочи той.

Създадена е възможност за развитие на две много високи зони – след 7-ми километър до река Искър по протежението на Цариградско шосе и в западно направление по бул. „Царица Йоана“ срещу Околовръстния път. Идеята е там, където има изградена инфраструктура и обезпеченост с градски транспорт, да се развиват такива комплекси.

Западният комплекс ще започне да се сформира след развитието на метрото от метростанцията „Люлин“ до новата метростанция между втори и трети микрорайон и изграждане на следваща метростанция след Околовръстния път.

В района на централна гара има възможност за изграждане на сгради с височина до 125 м, каза още главният архитект.

Предвижда се и изработване на наредба за дизайна на градската среда, в която ще се изработи система от стандарти за регламентиране на изискванията към фасадите, към градското обзавеждане, към елементите на средата.

 

Източник: www.investor.bg

 

Подобни статии:

Вашият коментар