ЕП работи за сгради с най-висока енергийна ефективност до 2050 г.

Новите и реновираните сгради в общността ще трябва да имат зарядни станции за електромобили, предвижда проект на европейските депутати

Индустриалната и енергийна комисия към Европейския парламент прие нови мерки, които да гарантират, че до 2050 година всички сгради в ЕС ще бъдат с възможно най-висока енергийна ефективност. От пресцентъра на Европейския парламент  допълват, че към днешна дата сградите консумират най-голяма част от използваната в Европа енергия – 40% от крайната енергия.

Около 75% от сградите са енергийно неефективни, а в зависимост от държавата членка само 0,4 – 1,2% от тях се ремонтират всяка година, показват още проучванията в общността.

Европейските депутати искат ясна стратегия, която да направи както публичните, така и частните сгради енергийно ефективни до 2050 г., посочват още от институцията. Те предлагат въвеждането на референтни показатели за намаляване на енергийните разходи за 2030 г. и 2040 г., както и измерими показатели за напредък, за да се оцени как новите сгради допринасят към целите на ЕС за енергийна ефективност.

Електрически автомобили

Инфраструктура за електрически превозни средства (като станции за зареждане и отделни паркинг пространства за сгради с повече от 10 паркоместа) ще трябва да бъдат изграждани във всички нови сгради и в тези, които преминават през основен ремонт.

Мониторинг на енергийната ефективност

Членовете на ЕП одобриха използването на „индикатор за интелигентност“ като инструмент за измерване, който да помогне за намаляването на потреблението на енергия чрез адаптиране на сградата към нуждите на обитателите. Високите стандарти за здравето и качеството на въздуха в затворени помещения също ще се првърнат в приоритет.

Очаква се неофициалните преговори с министрите от ЕС да започнат веднага след като в пленарната зала бъде одобрен мандат за преговори по повод гласуваните от парламентарната комисия промени. Гласуването е насрочено за втората октомврийска сесия в Страсбург.

Източник: www.investor.bg

 

Подобни статии:

Вашият коментар